När EU kommer på tal handlar det ofta om elitens lekstuga och påbud ovanifrån. Men det rör sig även i undervegetationen, både lokalt, regionalt och globalt. Lagom till EU:s toppmöte i Göteborg vill vi ge en provkarta på några strömningar i tiden, där rörelser på basplanet får allt större betydelse.

 


KRÖNIKA
CECILIA MALMSTRÖM
UTSIKT FRÅN EU-PARLAMENTET
Flera undersökningar visar att svensken har svårt att se fördelarna med EU. Vid nästa stora regeringskonferens 2004 ska EU:s fördrag skrivas om. Men innan dess inbjuds Europas alla medborgare att delta. Visst kan EU göras mer begripligt!
Extra

DAVID KARLSSON
ETT MÄRKE, EN PRODUKT, EN RÖRELSE
I den globala ekonomin har alltfler varor blivit varumärken som frikopplas och får eget innehåll. Prylarna blir vägen till en livsstil. Men nu växer en kraftig motrörelse fram, visar Naomi Klein i sin mycket uppmärksammade bok No Logo.

Extra

CHRISTER WIGERFELT
DE GLOBALA FÖRETAGENS AKILLESHÄL
När de globala företagen flyttar utomlands står fackföreningarna maktlösa. Kampen om makten håller på att skifta fokus, menar bland andra den norske filosofen Johan Galtung. IKEA:s reaktioner borde studeras ingående.

Extra

EINAR HANSSON
DEMOKRATIN VÄXER UNDERIFRÅN
Det talas om demokratins kris, speciellt i anonyma storstäder. Men bilden är felaktig - det bubblar av aktivitet i folkdjupet, som visar på nya vägar till breddad demokrati.

Extra LASSE FRYK
FÖRORTEN KAN VITALISERA UNIVERSITETET
Ett memorandum från EU konstaterar att vi sitter fast i ett samhälle med alltför stela organisationer för att kunna hantera dagens problem. Lasse Fryk har skrivit en plattform för att tillvarata vardagens erfarenheter inom delar av högskoleutbildningen.
Ur gamla nummer

Nr 2/97
REGIONALISERING
Nr 7/97
STADEN SOM KREATIV RESURS
Nr 7/98
NATIONEN
Nr 7/99
DEMOKRATI PÅ ANNAT SÄTT
Nr 6/00
SOLIDARITET


SALAMANDER
Kvalificerat skvaller
uppsnappat i farten
Analys JOHAN ÖBERG
ÖKAD PRESS PÅ RYSKA MEDIER
Medierna spelar en central roll i Rysslands utveckling. Fria medier upplevs av president Putin som alltmer hotande, rapporterar förre kulturattachén i Moskva.
Recension DANIEL OLSSON
SÅ TUKTAS EN SOCIALDEMOKRAT
Åsa Linderborg visar övertygande hur den socialdemokratiska historieskrivningen använts av den socialdemokratiska ledningen för att disciplinera medlemmarna.
Anmälan

CHRISTER WIGERFELT
DEN DELADE STADEN
Integration och segregation är begrepp som naturligt dyker upp i debatten om boendet. Ett antal forskare i Uppsala redovisar i en antologi hur deras forskning griper in i problemställningen.

Recension

SIRI REUTERSTRAND
DECKARTIPS FÖR HÄNGMATTAN
Sommar och tid att läsa, äntligen. Ur högen från det gågna året har vi plockat upp lite deckartips - och som av en händelse har de alla kvinnliga förtecken.

Recension MAGNUS KÖRNER
ÄR VÄRLDEN BARA EN MATEMATISK FORMEL?
Så har det varit hela 1900-talet: Fysikerna springer före och beskriver en värld som ingen annan förstår. Men visst är det möjligt att göra den mer begriplig!
Recension

LEIF WILEHAG
DAGAR OCH NÄTTER I ISRAEL
Livet i Israel uppvisar onekligen skarpa kontraster. Richard Jändel har försökt fylla ut skeendena med jordnära berättelser.

Recension

SIRI REUTERSTRAND
SUGGESTIV PUSSELBERÄTTELSE
Eva-Marie Liffner var en av vårens mest lovordade debutanter med sin roman Camera. Vi instämmer i lovorden och önskar fler böcker av henne.

Bevakat

LEIF WILEHAG
MÖRDAREN FÅR ETT ANSIKTE
I vintras utförde en 33-åring ett uppmärksammat trippelmord på tre dagar, varav ett med yxa på öppen gata. Leif Wilehag reflekterar över den nyligen avslutade rättegången.

Recension

SIRI REUTERSTRAND
ORÄTTVIST NERSKRIVEN
Ibland är det så otroligt enkelt att skriva ner en bok. Mark Lindquist fick taskiga recesensioner för generationsromanen Bortom Nirvana. Vi avstår dock från de billiga poängerna och rekommenderar faktiskt läsning. Och önskar att det fanns ett soundtrack att köpa.

Anmälan

CHRISTER WIGERFELT
TURISTA I SVERIGE
Sommaren hägrar och förhoppningsvis blir det tillfällen till resor. Redan på nära håll finns en hel del att upptäcka för den som stannar hemma. Men Sverige ska också säljas till utländska turister. Böcker produceras ständigt på nytt. Men hur är det med innehållet?


VILL DU HA ALBAS ELEKTRONISKA LÖPSEDEL?
VI SKICKAR MEDDELANDE NÄR NYTT NUMMER KOMMER
SKRIV DIN E-POSTADRESS HÄR
   

Guidos aforismer

PYRRUSSEGERN
Om risken för förlust är liten
blir vinsten lika trist som niten.

UR FOTOBOKEN LÄTTRIMMAD VITTERLEK
SÄLJS BARA PÅ NÄTET

Köp den på Biologiks hemsida

alba avslöjar alba avslöjar

ALBA
TIDNING FÖR
KULTUR,
VETENSKAP
OCH SAMHÄLLE

NR 4
7 JUNI 2001

Årgång 5

Nästa nummer
kommer
13 sept


Det fria ordets festival under EU-mötet
14-17 juni.
Läs mer om programmet
>> Här!

IMC Sverige Independent Media Center, Sverige. Alternativ nyhetsbevakning underifrån.
>> Här!


VÄSTSVENSKA LÄNKAR!

Vad gör de västsvenska ledamöterna i riksdagen mellan två nummer av Alba?
Möt några av dem
>> här!


Sedan starten har Alba
givit ut 33 nummer med drygt 500 artiklar. Nu kan du söka i arkivet
>>här



MISSA INTE
BILAGAN
Kultur&Ekonomi