Albas artiklar från Vetenskapsfestivalen

  Platsar Sverige i säkerhetsrådet?
Efter en omfattande kampanj lyckades Sverige ta sig in som ett av femton länder i FN:s säkerhetsråd. Vi skall vara med och påverka vad som händer i världen och då måste vi vara med i rådet, menar svenska regeringen.
100 dagar har nu gått sedan vi tog plats och frågan är om vår medverkan lett till något resultat.
   
  I förfädernas dammiga värld
För hembygdsforskaren är landsarkivet i Göteborg välkänt. Men arkvivet har fler uppgifter och under Vetenskapfestivalen lättade man på kilten.
   
  Riter i förändring
Varför blev stämningen så laddad i Uddevalla, för eller emot skolavslutningar i kyrkan? frågar Alba.
Valerie de Marinis, religionssociolog vid Uppsala universitet, visar under vetenskapsfestivalen på "Vårt behov av riter". Äntligen någon som vet?
   
  Rymden eller jymden...
En halv miljon svenskar tror på ett liv efter detta. Samtidigt är vi ett land med fler hedningar än kanske något annat land. Hur långt är egentligen skuttet över till nyandliga rörelser, new age?
   
  Leva är att lida
Har lidandet en mening? Lidandet är en evig fråga därför att den ställs gång på gång och måste ge svar för den tid vi lever i. Frågan får aldrig något slutgiltigt svar, menar Kjell Kallenberg, docent i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Uppsala universitet.
   
  Dinosaurierna kom tillbaka - i allafall på film
Jurassic Park visades i måndags kväll på Draken, med en diskussion före filmen. Är det möjligt i verkligheten? Animerade dinosaurier uppträdde redan 1914 på filmduken, men datoranimerade kom först med Jurassic Park.
   
  Rödgrön röra -framtiden för solsystemet
Framtiden är inte svart utan snarare röd-grön berättade Maria Sundin när hon i helgen talade på Hagabions science fictionfestival. Men inte var det en center-socialistisk framtid hon spådde utan solsystemets kollaps.
   
  Giraffer och andra psykologer
Konflikter beror på hur vi talar med varandra. Som vargar eller giraffer. Också Kuwaitkriget kan betecknas som att vargar ylar mot andra vargar på vargars språk. Psykologen??? och giraffen??? Bertil Widell reder ut konflikterna.
   
  2-0 till Tom Tit
Kunskapens Hus är drömmen om ett populärvetenskapligt centrum i Göteborg. Tom Tits experimentverkstad i Södertälje visar upp sina konster på Lindholmen.
   
  Jesus var en X.are! - eller "det var en gång på Hagabion"...
En science fictionsaga baserad på en av Hagabions föreläsningar. Kommer vi människor egentligen från planeten X? Läs och förundras!
   
  Hur svensk är svenskan?
Augä hugsar leins de var ei bandomi.
Är det isländska? Är det färöiska? Eller vad är det för obegripligt språk?
Svaret är: gotländska. Alltså svenska i dialektal tappning.
Om hur svenskan blev svensk talade Bo Ralph i sitt föredrag på Humanisten.
   
  10 i topp i det svenska språket
Vilka tio ord tror du att du använder mest? Det vet professor James Alwood. Han har undersökt hur vi talar och skriver.
   
  Surfa och drunkna
Informationsfloden som sköljer över oss gör oss mer informerade. Men innebär mer information också mer kunskap, eller dränker den oss i den informationsflod som sköljer över dagens samhälle? Vem kan stå emot tv, radio, Internet och tidningar?
- Förr gällde det att finna information, nu gäller det att värja sig, menade Peter Gärdenfors.
   
  Den löpande psykologen
Lennart Widenberg både springer och forskar i Stockholm Marathon. Han jagar löparkickar.
   
  Sikta mot stjärnorna
Med en het passion för kalla gasmoln är Susanne Aalto Bergman något så ovanligt som en kvinnlig radioastronom. Med hjälp av radioteleskop studerar hon kolliderande galaxer och de gaser som ger upphov till våldsamt utbrott av stjärnbildning, så kallade starbursts.
Men det finns en mer jordnära fråga som berör henne nästan lika mycket som kolossala molekylmoln i rymden och det är rädslan för matte och fysik bland tjejer.
   
  Svenska - ett ohotat språk
Ett språk förändras och utvecklas i en ständigt pågående process. Att ta in låneord i ett språk är ingen ny företeelse utan detta har skett sedan länge.
Det finns de som hävdar att svenskan skulle rensas på låneord.
   
  Musik på vattnet
Tonerna från en saxofon glider över vattnet och stiger långsamt mot den knallblå himlen. På en pråm i Göteborgs vallgrav står fyra musiker och spelar jazz.
   
  "Hellre ett skruttet äpple än ett blankt Granny Smith"
Fredsforskaren Johan Galtung var på besök i Göteborg i samband med festivalen och talade bland annat om konsumentmakt.
   
  Blodiga bödlar eller vanliga tjänstemän?
Få yrken är så mytomspunna som bödelns. Hur var det egentligen?
   
  Vetenskap + kultur = sant!
Både konstnärer och vetenskapsmän drar nytta av ett samarbete. Författaren och vetenskapsjournalisten Tor Nørretranders tog initiativet till en rad seminarier i Köpenhamn, sommaren -96. Syftet var att försöka finna mötesplatser mellan vetenskap och kultur.
   
  Utställningen som kom bort
Vägen till kunskap kan ibland vara lång och svår. Väl framme vid målet kan näsan bli lång. Den känslan av att blivit lurad är stark när man besöker Tycho Brahe utställningen på Skansen Kronan.
   
  Galaxer i mina braxer...
Sätt dig i ett flygplan och flyg över Gotland. Kasta ut tre knappnålshuvuden på slumpvist utvalda platser.
Tätare än så befinner sig inte stjärnorna i en galax. Därför kan galaxer krocka utan att stjärnorna i dem gör det.
   
  Det hänger på fettet
Även i djurvärlden handlar det om att se över sina energikällor och dra ner på förbrukningen. Fettet spelar en avgörande roll vid temperaturreglering hos djur. Brun fettvävnad är den stora värmeprodukten som tillsammans med energiutlösaren novadrenalin får igång värmeprocessen. Professor Barbara Cannon som arbetar vid Wenner-Gren Institutet, Stockholms universitet liknade reaktionen vid en kortslutning.