Bokens innehåll
1. Medelklassen formerar sig
En solitär med samma beteende som många andra? Ett försök att hitta kärnan leder till ett försök att förstå den djupare meningen i varan, som ju hela samhället vilar på. Som i sin tur för resonemanget till frågan om kvalitetens mätbarhet. För att landa i en diskussion om det kollektiva och det individuella.
2. Resan från handen till huvudet
Förändringar i samhället går oftast hand i hand med förändringar i maktrelationer. Textilindustrin får stå som exempel på hur det kan gå till. Samtidigt förändras maktutövandet från kontroll över kroppen till kontroll över tanken.
3. Boendet, klassamhällets ångvält
Segregationens mekanismer. Boendets roll i samhällets förvandling. Tendenser till förändrad bostadskultur.
Intervju med Sven Bergenstråhle, utredare på Hyresgästföreningen.
4. Kunskapsproduktion och utbildningsfilosofi
Skolpolitikens försvinnande i den privata sfären. Betygen som ett annat sätt att diskutera relationen mellan kvalitet och kvantitet. Vilken kunskap behövs i framtidens samhälle?
Intervju med Göte Rudvall, tidigare lärareutbildare och utbildningsdebattör.
5. Medelklassen erövrar idrotten
Arbetarklassen blev dominerande inom idrotten när industrisamhället slog igenom. Idag är det medelklassen som har tagit över. Hur gick det till och vilken är skillnaden?
Intervju med idrottsforskaren och utredaren Tomas Peterson.
6. När samhället föder politisk extremism
När samhället går mot sin upplösning bäddar det för politisk extremism. Hur reagerar arbetarklassen och hur reagerar medelklassen på en sådan kris?
Intervju med Johan Öberg, forskningssamordnare och tidigare kulturattaché i Moskva.
7. Klimatkrisen och medelklassens livsstil
Tecknen på att vi närmar oss en klimatkris blir allt tydligare. Orsakerna finns i alla individuella val som gjorts sedan industrialiseringens start. Medelklassens val av livsstil blir avgörande för hur vi lyckas hantera det växande hotet.
Intervju med Mark Lynas, författare till miljöpolitiska böcker.
Tillbaka till ingångssidan
|