[240807] En svensk kille som skrivit en tjock bok på engelska om Abbas skivutgåvor. Ett mastodontprojekt att ta sig an men Carl Magnus Palm bemästrar det så svensk han är. Men med hjälp av två Abbafans i England så har han via deras “native English” fått konstruktiv kritik och nödvändig hjälp.
Men det är ingen tvekan om att Carl Magnus Palm är kunnig i det engelska språket, på samma sätt som han är expert på Abba. Född i Stockholm 1965 är han och har bott där hela livet. Och är betraktad som en av världens ledande historiker på den svenska popgruppen. Han skrev den omtalade biografin “Bright Lights Dark Shadows – The Real Story of ABBA” och har jobbat som konsult för flera Abbaprojekt. Och har bl a varit medproducent för tre tv-dokumentärer om Abba och har även bidragit med material till Abba-muséet i Stockholm.
Hans första bok var “ABBA – The complete recording sessions 1994” och en bok om Abba på svenska har det också blivit. Liksom en bok om Monica Zetterlund och en om Siw Malmkvist, hennes memoarer 2010. Och en bok om Beatles på svenska blev det också 1996.
Han är produktiv som få denna författare och några tvivel om var merparten av hans hjärta finns, finns inte. Nämligen hos Björn, Benny, Agnetha och Frida. Det han vet om denna svenska supergrupp och deras historia är nog mer än de flesta vet.
Det går i kronologisk ordning det mesta i denna nästan 440 sidor långa bok men för att göra lite intressanta nedslag i berättelsen kan man ju accentuera på deras uppträdande i engelska programmet Top of the Pops 1974 då det innebar att studiomusiker tvingades spela bakgrundsmusiken till deras “Waterloo” som de vann ESC i Brighton med, ty så var reglerna då i England.
Och inte bara för Abba utan för alla band.
Och att Rune Söderquist som designer blev Abbas master under många år – och som utvecklade en speciell vänskap med Benny och Frida – vilket nog bidrog till att hans svägerska Mona Nörklits romans med Benny tog fart så småningom när han skilde sig från Frida.
Eller hur många exemplar av album som har sålts genom åren och vilka hitplaceringar deras singellåtar har uppnått. I europeiska länder och i England och Australien. Liksom några fler. Det finns kompletta uppgifter om detta i denna bok. Liksom om världsturnéerna I Australien och i USA och även i England. Samt i Japan. Med mera.Och alla människor och kontakter de träffat på vägen dit och hemmavid.
Och Stikkan Andersons betydelse som manager och textförfattare i början av deras karriär. Även om man inte går in på hur han föll bort så småningom. Men man anar ju, så klart…
Detta är en bok för kalenderbitare i första hand. Men visst kan man hitta vissa guldkorn här ändå, även om man inte är någon stor Abba-fan.
Jag har alltid gillat Abbas låtar. De flesta i alla fall.