En bok för hemmabryggare

foto på författarna

[210515] Är detta en barnbok? Det kan man nästan tro vid åsynen av Boken om öl – och andra goda grejer, som pryds av akrylmålade illustrationer i en klatschig, naivistisk stil. Men den som gillar Stigbergets bryggeri känner förstås igen sig; illustratören Neale Payling har designat många av öltillverkarens burkar och etiketter.

Det är också lätt att tro att boken är trasig. När den slås upp blottas den trådbundna ryggen, som på volymer där limmet har släppt från pärmen. Men detta är ett medvetet grepp, så kallad Swiss binding, som förmodligen ska kännas spontant, löst och ledigt. Själv tycker jag dock att det mest är irriterande.

Men vad är då detta för bok? Det frågar sig även upphovsmännen Nils Hultkrantz, Markus Junkala och Simon Karlsson i det extremt korta förordet. Den är nämligen en blandning av ölreceptbok, biografi, hembryggarbok, kokbok och traditionell ölbok. Den gemensamma nämnaren är dock Stigbergets bryggeri.

Om det senare berättar grundaren Nils Hultkrantz i bokens inledande självbiografiska del. Det kan tyckas vara kaxigt att skriva ned en sådan historia redan nu, om en verksamhet som inte tog fart förrän för fem år sedan, men texten är blygsam, levande och självironisk. Det vinner den på.

Det som hjälpte Stigbergets bryggeri att lyfta, och faktiskt hamna på världskartan, var dess officiella brygd för ölveckan GBG Beer Week 2016, en av Europas första lyckade New England-ipor. Sedan dess har göteborgarna marscherat framåt med en ny stor anläggning och en egen bar i Stockholm. I dag är man ett av landets fem största hantverksbryggerier.

Nåväl. Efter titten i backspegeln följer den obligatoriska genomgången av maltdryckens råvaror. Bryggaren Simon Karlssons förklarar oväntat koncist och lättförståeligt hur ingredienserna behandlas och hur bryggprocessen fungerar.

Därefter är det dags för bokens huvudnummer – hembryggningen. Och utgångspunkten är sympatisk. Bryggning behöver inte alls vara en materialsport, vilket den ofta blir, utan här föreslås enkla och billiga vägar till egentillverkat öl. Det hela förklaras både utförligt och avväpnande, medan en fotoserie à la negativremsa sammanfattar hur allt går till. Bra där!

En tillhörande sektion rymmer 25 av Stigbergets ölrecept. Vart och ett presenteras personligt och livfullt och understöds av ett avsnitt om felsökning. Det är ju inte alltid som resultatet blir som man vill! Den tillhörande översikten av vattenkvaliteten i olika svenska städer är en rolig bonus.

Sedan är det dags för kocken Markus Junkala att ta vid. Nu förvandlas ”Boken om öl – och andra goda grejer” till en regelrätt kokbok, med läskande matfoton av Martin Permer. Rätterna verkar vara väldigt goda men många innehåller kött- eller fisk, så vegetarianer eller veganer har få att välja på. Efter några inbjudande ölfokuserade efterrätter följer en handfull öldrinkar.

Det är dock inte för matrecepten som den här boken kommer att köpas. De är för få. Inte heller är det genomgången av ölingredienserna eller beskrivningen av bryggprocessen som lockar. Om sådant kan man läsa i tusentals andra ölböcker.

Så vem är då den här boken till för? Jo, för den som har ett hjärta som bultar för Stigbergets, är novis på hembryggning och vill testa göteborgarnas ölrecept. Då spelar det nog ingen roll att boken försöker stå på väl många ben på samma gång. Resten av innehållet blir förmodligen bara ett mervärde.

Samtidigt är boken egensinnig. Den är inte som andra ölböcker och vinner på sin ödmjuka ton och sitt personliga tilltal.

Och det är inte illa.

▪ Robert Lagerström

Författarbild Nils Hultkrantz Simon Karlsson Markus Junkala fotograf Martin Premer

bokomslag

Nils Hultkrantz, Markkus Junkala och Simon Karlsson
Boken om öl – och andra goda grejer
Natur & kultur 2021

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: