[200818] Paret Cilla och Rolf Börjlind är förmodligen Sveriges flitigaste kriminallitterära författare, med bland annat ett stort antal manus till filmer och tv-serier bakom sig. Ett tjugotal Beck-filmer har det blivit, och serier som Graven och Morden. Sedan 2012 är de också igång med en romansvit, där den sjätte boken, Fruset guld, nu föreligger.
Den första boken i sviten, Springfloden, blev också tv-serie, med uppföljare. Genomgående huvudpersoner i romanerna är den unga polisen Olivia Rönning och den ärrade expolisen Tom Stilton, som från att ha varit rejält nergången i svitens början nu återhämtat sig och lever ett stabilt liv i Thailand med en kvinna som han älskar och som älskar honom. En intressant bifigur är tjallaren/informatören ”Minken”. Den som sett tv-serien får väl upp Julia Ragnarsson, Kjell Bergqvist och Johan Widerberg för ögonen. De satte fin karaktär på serien, och särskilt minnesvärd var väl Johan Widerbergs slirigt bedagade trixare ”Minken”.
Fruset guld inleds med att en död person tinar fram ur en snödriva i fjällen. Det visar sig att mannen blivit skjuten, förmodligen för rätt länge sedan, och från polisens Nationella operativa avdelning (NOA) skickas den hastigt nyrekryterade Olivia Rönning till fjälls, där hon raskt råkar ut för ett helikopterhaveri och sedan blir skjuten, nästan till döds. Så är spelet igång. Tom Stilton som betraktar Olivia som en dotter efter att i många år ha varit vän och kollega med hennes far störtar genast hem från Thailand. Den pensionerade kommissarien Mette Olsäter, också bekant från tidigare böcker, engagerar sig och ett intensivt utredningsarbete tar sin början. Den utredande konstellationen, även om där också ingår ett par vanliga polisiära utredare, känns ju en aning okonventionell, för att inte säga osannolik, men sådana är ju genrens villkor, ända sedan Sherlocks dagar.
Olivia Rönning återhämtar sig snabbt från sin svåra skottskada, också sådant som hör genren till, och snart börjar utredningen rulla upp en rad spår som förvillar både utredare och läsare. Trendkänsligt nog blir en stor miljöfara ett viktigt inslag, ett antal containrar med radioaktivt restmaterial har dumpats utanför Gambias kust, vilket i sin tur kan ha haft med den döde i fjällen att göra. Det visar sig att han arbetat för ett företag med miljöetiskt program, och kan ha fått information om att det spanska företag som dumpat containrarna i tjugo år förtigit detta.
Men det ska visa sig finnas andra omständigheter som kan förklara varför den döde mannen låg där han låg. Det spåret leder tillbaka till andra världskriget och ska så småningom avslöja en gruvlig sanning om hur moderföretaget till den dödes verksamhet en gång fick ett startkapital i form av guld som från Norge sändes med motståndsmän över gränsen.
Tom Stilton med en kompis åker till Gambia för att utreda om miljöfaran verkligen föreligger, Olivia Rönning spinner vidare på utredningen i Stockholm och i fjällen, samtidigt som hon har diverse trassel med sin pojkvän, konstnären Lukas med bräcklig personlighet.
Cilla och Rolf Börjlind behärskar konsten att få ordentlig snurr på den kriminallitterära slipstenen, kapitlen är korta, scenerna växlar snabbt, det är effektivt, underhållande och spännande. Förutsatt, förstås, att man gillar den här sortens litteratur. Och det är det ju många som gör.