[200327] Pieter Bruegel d.ä var en bländande flamländsk målare under renässansen, född runt 1525. Man vet en hel del om hans liv, men samtidigt är det mycket som är oklart. Inte konstigt egentligen, för under hans liv pratade man inte om preveniens, verkets bakgrund, som man gör i dagens konstmarknad.
Bruegel blev bara runt 40-45 år gammal. Oklart exakt eftersom man inte vet när han föddes. Av hans verk finns drygt 40 kvar och av dem finns en tredjedel på Kunsthistorisches Museum i Wien. I slutet av 2018 lyckades museet presentera ett trettiotal av hans verk, vilket skapade ett otroligt sug att besöka utställningen, inte minst för att expertisen räknade med att en liknande utställning aldrig mer kommer att kunna visas. ”Verken är alltför gamla, sköra. Och ovärderliga, i pengar såväl som prestige räknat”, skrev Birgitta Rubin i Dagens Nyheter.
Förutom att en så komplett utställning kunde visas av en enskild konstnär, så bjöds publiken på djuplodande undersökningar av konstverken. Museet hade erbjudit sig att restaurera verken som deltog i utställningen. Här kan vi studera detaljer på riktigt nära håll, betydligt mer grundläggande än när vi försöker tränga oss på konstverk på ett konstmuseum utan att tjuvlarmet går igång.
Vi kan se konstverk i infrarött och djupstuderade i röntgenljus. Och allt detta kan vi, som inte tog chansen att ta oss till Wien för denna utställning, få uppleva igen. Utställningen visades 2.10.2018-13.1.2019. Men vad betyder tid i detta sammanhang när museet har arkiverat allt på nätet!