[980201] Nr 2 1998 – Något ska man ju äta.
ALBA NR 2- FEBR 1998
Mat, ska det vara så krångligt? Man äter och skiter och så är det väl inte mer med det? Jo, maten är personlig, social och politisk. Detta tema ingår i en serie om segregation och integration. Albas redaktion har blivit virtuell på riktigt! Vi har fått en ny
medarbetare. Och inte varsomhelst, utan i Rumänien, Sorin Simion heter han.
EVA SJÖBLOM
FRIHET.MATEN SOM FIENDE
Läs mer
En del människor väljer, av olika orsaker, att inte äta. Vad händer i kroppen när man svälter sig? Om man drabbas av anorexia nervosa, kan man då återfå ett normalt förhållande till maten?
CHRISTER WIGERFELT
JÄMLIKHET.GÄRNA TORSK – MEN INTE I MINA GENER!
Läs mer
Den gröna revolutionen på 70-talet har ersatts av en genmanipulerad variant. Men idag hörs inga argument om mer mat åt de fattiga folken. Genmanipulerad mat har istället blivit hårdvaluta.
SIRI REUTERSTRAND
BRODERSKAP.
KÖPÅNGEST TILL FRUKOST?
Läs mer
Det är mycket att tänka på när man står där och väljer fil. Billigt och bra för stunden eller dyrt i längden? Det går inte ens att äta frukost utan att behöva ta ställning till världens problem.
BJÖRN ZETTERLING
MAT OCH MAKT
Läs mer
Det finns stora pengar i mat, en del av de stora livsmedelsbolagen har en omsättning som skulle göra – och gör – en hel del länder i världen mycket avundsjuka. Ingenting är heligt och Marabou ägs av norrmännen. EU vräker ut pengar på att stödja det europieska jordbruket medan amerikafläsket är på väg att göra ännu ett segertåg över världen?
INA LARSSON
EKOLOGISKT ETT STÖRRE KRAV
Läs mer
Efterfrågan på KRAV- märkta varor bara ökar och idag är det bland annat brist på utsäde och kött. Allt fler lantbrukare ansöker om att få bli godkända av och få använda KRAVs märke, en kvalitetsgaranti som visar att produktionen skett ekologiskt i alla led.
SIRI REUTERSTRAND
HUR DYRT SOM HELST?
Läs mer
Det är dyrt att vara medveten konsument. Har vi råd att ha samvete? Kanske är bra mat ett överklassnöje. Alba tittar på matpriserna.
BJÖRN ZETTERLING
ÖL OCH MORAL
Läs mer
Är du hållbar Svenson eller är det begreppet alltför malätet och söndertuggat av opportunistiska politiker som samlas kring det ekologiska grötfarten? Anna Mattson ger sin syn på saken och gör det i en liten skrift som utkommer nu i mars. Vi träffades för en liten intervju och fick veta att barnvagnar är mer användbara än det kan tyckas vid första anblicken.
SORIN SIMION
TJI FISK EFTER CEAUSESCU
Läs mer
Ingen nappar längre på fisk i Rumänien. Maträtterna där fisk ingår säljs numera bara till turister. Sorin Simion förklarar varför folk i Rumänien numera bojkottar fisk.
LEIF WILEHAG
CIRKELN ÄR SLUTEN
Läs mer
Albas krönikör tar en promenad längs Minnenas allé och stannar till i Rom. Men även den lokale slaktaren får ett besök. För dig som funderat över vad en lillkorv är och varför dagens moderna shopping bara kan tillfredsställa kroppens behov – om ens det – Läs texten och inse att Sjökvisten i Åsa-Nissefilmerna numera arbetar någon annan stans.
INA LARSSON
DET VÅRAS FÖR HUSMANSKOSTEN
Läs mer
När Årets kock skulle utses i år var det ärtsoppa och plättar med grädde och sylt som stod på menyn. Äntligen har den svenska vardagsmaten kommit till heders igen!
SALAMANDER
Läs mer
Inte alltid så lätt att upptäcka.
Ser en hel del själv.
CHRISTER WIGERFELT
MAKTEN PÅ UNIVERSITETEN (8)
Läs mer
Utbildningsministern har yttrat sig, en ny och en gammal rektor har yttrat sig. Debatten om makten på universiteten har pågått i drygt ett år. Har makten blivit synligare under året?
INA LARSSON
NORDISKT ARV I FOKUS
Läs mer
Oersättliga kulturplatser och naturområden runt om i världen sätts upp på UNESCOs Världsarvlista för att bevars åt efterföljande generationer. I Norden har hitills 18 platser skrivits in på denna lista. De presenteras i Riksatikvarieämbetets Världsarv i Norden.
SORIN SIMION
RUMÄNIEN ÖVERGER DET LATINSKA ARVET
Läs mer
Tidigare var franskan det givna andraspråket i Rumänien. Efter kommunismens fall har den tilltagande amerikaniseringen gjort att allt fler läser engelska istället.
BJÖRN ZETTERLING
SJU TIMMAR I PARADISET
Läs mer
Bättre sent än aldrig kan man säga om att Alba så länge försummat denna utmärkta bok. Sveriges intellektuella är en feg hord av inkrökta bläcksuddare som är fullt upptagna av sina egna navlar eller så är de rädda för att Per Ahlmark skall peka finger och anklaga dem för att de en gång för länge sedan var socialister. Kallifatides senaste bok Sju timmar i paradiset visar att en gammal grek alltid slår en trött svensk i den numera bortglömda grenen Civilkurage.
CHRISTER WIGERFELT
ALBA GOES PHILADELPHIA (1)
American Association for the Advancement of Science har haft sitt stora årliga möte i Philadelphia. Alba var där och rapporterar med början i detta nummer.
1. Forskare och journalister fångade i Clintons propagamaskineri
Läs mer
2. Slutet på den officiella versionen
Läs mer
Fortfarande händer det saker på DEMOKRATITORGET.
www.demokratitorget.gov.se
Och fortfarande sitter Albas medarbetare i redaktionsrådet…