Vikten av att räkna kalorier

Michel Mosley Åsa Swanberg

[200126] För oss som är insatta i den svenska bokutgivningen inom områdena mat och hälsa är det ”lilla” stockholmsförlaget Ordalaget inte så litet och ofta väldigt pigga i sin utgivning. De är snabba med att fånga upp nya trender och nya kunskaper.

Som när de nu ger ut Åsa Swanbergs Koll på kalorierna. En lågmäld receptsamling för den som lätt vill kunna räkna kalorierna de äter. Om ni frågar mig, en bok som fyller ett hål i den svenska kokboks- och receptsamlingsutgivningen just nu.

Det finns säkert många som fnyser åt ett sådant upplägg men då missar de något väsentligt. Att räkna kalorier, oavsett om man vill gå ner i vikt, behålla sin vikt eller gå upp i vikt är helt centralt inte bara för de som följer olika dieter men också inom sjukvården, vetenskapen och bland professionella matmänniskor. Och det kommer att bli än mer synligt de närmaste åren. Det här är den första boken, men inte den sista. Jag tror att det kommer att bli standard i alla matböcker och receptsamlingar som handlar om gamla och nya så kallade hälsodieter.

Åsa Swanbergs Koll på kalorierna är enkel och lättfattlig och en basbok för den som är intresserad av att lära sig mer om hur mycket kalorier vi stoppar i oss. Den förespråkar ingen särskild diet men kan ses som ett komplement till många av de kokböcker/diethandledningar som vi ser på den svenska marknaden.

Till exempel Michael Mosleys bok Mosleymetoden. Boken gavs ut i höstas av Bonnier Fakta som firat stora triumfer de senaste åren med mängder av böcker av Michael Mosley, läkaren och vetenskapsjournalisten.

Men den här gången läste man nog inte det finstilta. Eller orkade inte förstå vad det handlade om. Boken Mosleymetoden är i första hand en genomgång av och ett brandtal för Michael Mosleys kunskaper och syn på hur vi ska kunna leva hälsosamt. Som ett litet avsnitt finns en receptsamling som bygger på, just det, kaloriinnehåll, en helt central del i Mosleymetoden.

Men den som köper boken och vill följa metoden finner snart att det blir lite torftigt. Det är för lite recept för man ska orka hålla ut hela vägen. Och det beror på att Mosleymetoden på svenska är en stympad produkt. Hade förlaget vetat vad det handlade om så hade man vetat att den bok som nu finns på svenska bara är en del av ett större projekt med ytterligare en bok, en receptsamling byggd på, just det, kaloriräkning, plus en hemsida med löpande stöd till den som vill följa metoden. Antagligen ansåg förlaget Bonnier Fakta att receptsamlingen skulle bli för dyr och inte sälja tillräckligt. Hur som, resultatet blev att man ”lurar” intresserade bokköpare med en halv produkt.

Och frågan är vem som har bäst fingertoppskänsla när det gäller framtiden, Ordalaget eller Bonnier Fakta.

I det här fallet får Ordalaget min röst.

▪ Lasse Winkler

bokomslag

Åsa Swanberg
Koll på kalorierna
Ordalaget 2019

bokomslag

Michael Mosley
Mosleymetoden
Bonnier Fakta 2019

 

Författarfoto av Mickael Mosley: Caroline Andersson

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: