[181211] Sent på året och vi går in i glöggigare tider. Varm och söt dryck, vi träffas och myspratar. Dekorerar hus och tänder ljus.
Hur mysigt det är i omvärlden och i framtiden, kan diskuteras. För även där går vi mot glöggigare tider. För klimatet blir onekligen varmare och med värmen händer det saker. Förutsättningarna för människor, djur och natur ändras, i allt raskare takt. Livsmedelsbranschen kommer få det svettigt, även om det inte märks i kvartalsrapporterna just nu.
På morgonteve (SVT 7/12-18) ser jag Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet, som berättar om att klimatet uppe i Norrland blir allt mer likt klimatet i Skåne. Och längst ner i landet blir klimatet och allt mer likt det på Kontinenten. Och detta påverkar såklart växtligheten.
Med andra ord: snart kan vi odla vin i stor skala i vårt land, vilket också omnämns i inslaget där man med lite forcerade leenden säger att vin i Sverige ”låter ju trevligt”.
Längre ner i Europa, där man sedan länge har kunnat odla vin, är trenden delvis annorlunda. Här präglas vinodlingen av två parallella utvecklingslinjer. Å ena sidan håller vissa varma områden att bli ännu varmare, vilket hotar vinodlingen överhuvudtaget. Vin kan som bekant inte odlas i allt för varma och torra klimat.
Å andra sidan gör det allt varmare klimatet att skördar tidigareläggs och att vinet blir allt sötare. Sötare och alkoholstarkare.
Så vad sägs? Smaken är som baken, delad. Vissa gillar glögg mer än andra. Några få andra förnekar fortfarande klimatförändringarna, oklart på vilka grunder och med vad för sorts vetande eller argument.
De flesta uppskattar varken glögg året om eller de skenande klimatförändringarna, vilket borde leda till eftertanke och fler åtgärder om inte annat.