[181126] Alexandra Pascalidou träffar och pratar med/intervjuar tjugo kvinnor boende i den så kallade förorten runt om i Sverige. Hon ger därmed dessa kvinnor, mammor, den röst få eller ingen annan frågar efter. Det är mammor till barn, ofta pojkar, som på olika sätt hamnat snett eller bara råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Någon blir ihjälskjuten på grund av den olyckliga slumpen. Andra söner langar knark eller slår in skallen på folk, men de flesta är i sina mödrars ögon älskansvärda. Det handlar inte enbart om ekonomiskt fattiga människor, utan också om helt ”vanliga” medborgare. Men att de bor i svenska problemområden, ”no go-zoner”, stämplar dem på ett sätt ingen av dem gillar. Tvärtom trivs de flesta alldeles utmärkt i sin del av världen och har inga planer på att flytta därifrån.
Pascalidou gör ungefär som Svetlana Aleksijevitj, ställer sig själv i bakgrunden, låter kvinnorna prata och försöker också att använda deras ord och uttryck i texterna. Det ger autencitetsanspråk som jag tycker att hon klarar nästan rakt igenom.
Den Augustprisnominerade Mammorna är en viktig bok som sätter fingret på att våra ”utanförområden” och dess invånare behöver ses med andra ögon än de som ofta valsar runt i media
”Problemen i förorterna är också strukturella. Där behövs förebilder och ett engagerat etablissemang som sätter skarpa gränser för uttryck som går utanför vårt ramverk.
Jag måste tro att det går att förändra situationen. Det är väldigt svårt att i dag se vilken väg det ska ta, men fler poliser och strängare straff leder inte till förändring. Det handlar om att bekämpa de grundläggande orsakerna, för dem som känner att allt hopp är ute. Unga kriminella från Somalia är inte somalier, utan Rinkebybor. De har ju vuxit upp i den kulturen. Om du har en ensamstående mamma med åtta barn som inte kan läsa och skriva, och om det inte finns någon annan i det nätverket, ingen annan runt dessa åtta barn, så kommer det inte gå bra för de flesta av dem. För den mamman är avstängd från välfärden, kanske kan hon inte utföra sin roll som mamma och kanske skäms barnen för henne.”
Så säger en av mammorna i boken, Maria Holmqvist, 67 år, som kom till Sverige och Rinkeby i december 1973 från Uruguay, efter krokiga vägar och inhumana fängelsehålor. I dag bor hon i Vasastan i Stockholm.
/Stefan Hagberg
Alexandra Pascalidous Mammorna är utgiven av bokförlaget Atlas 2018