Många rörelser att minnas

Temavinjett

[180716] Diskussioner om etablering av svenskt idrottsmuseum fördes redan i början av förra seklet. När Stockholm tilldelades Olympiska Spelen 1912 skrinlades de planerna. Först när Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i mitten av 1940-talet flyttade till nya lokaler på höjden bakom Stockholms Stadion öppnade ett mindre Idrottsmuseum. Det lades dock ned i början av 1960-talet när GIH behövde utvidga sina lokaler.

Under 1980-talet bestämde sig Sveriges Riksidrottsförbund för att öppna ett eget rikstäckande museum och 1992 slog Riksidrottsmuseet för första gången upp sina portar i en lokal i direkt anslutning till Globen i Stockholm. Trots intensiv utställningsproduktion och att museet även nominerades till Årets museum 1994 var besökssiffrorna inte till belåtenhet. 1997 lades museet i malpåse. I stället producerades idrottsutställningar till andra museer runt om i landet.

År 2003 fyllde Sveriges Riksidrottsförbund 100 år. Då återupplivades tanken om ett nationellt idrottsmuseum. Ett intensivt sökande efter nya lokaler inleddes tämligen omgående. I gamla telemuseums lokaler, intill Tekniska museet i Stockholm, invigdes ett nytt och väsentligt mycket större nationellt idrottsmuseum i juni 2007, nuvarande Riksidrottsmuseet.

Efter tio lyckosamma år beslutades att museet skulle byggas om från grunden. Alla basutställningar, entrén och caféet genomgick en metamorfos och den 24 mars 2018 nyöppnade Riksidrottsmuseet.

Även om museets huvudmålgrupp är barnfamiljer och skolvärlden finns här något för alla.

Utställningen Spelplatsen handlar om idrott och kultur med skildringar av idrottare i konst, litteratur, scenkonst och film. Här visas hur idrotten påverkats av, och själv varit med och påverkat, mode och design. Pia Sundhages gitarr från EM 1984 samsas med Gustav V tennismundering och bad- och gymnastikdräkter från förra sekelskiftet till OS-kläder från Pyeongchang 2018. På biografen Olympia kan den intresserade se gamla journalfilmer parat med filmer som riktar sig direkt till skolvärlden; Friskisspanarna, Prima liv med Magnus och Brasse, Grunden Bois och mycket annat.

Spelplatsen. Bild från utställningen.

Spelplatsen

I den tematiska utställningen om idrottens historia, Tiden, kan besökaren vandra genom avdelningarna Ögonblick, Platsen, Profilen, Supportern, Rörelsen och Framtidens ögonblick. Berättelsen spänner över antikens olympiska spel till folkidrotter och stora idrottsevenemang. Hur agerar en idrottspublik och har beteendet förändrats över tid?

Till varje del blandas spännande och unika föremål med ett rikt bildurval.

Besökaren kan se allt från Björn Borgs racket till Anja Pärssons skiddräkt, Zlatans skor till samlarobjekt som gamla kortlekar och mycket mer. Ett av de mer spektakulära föremålen är en modell av en gymnastik, tillverkad i slutet av 1800-talet och som förevisades på flertalet stora utställningar världen över. Allt för att berätta om den svenska gymnastiken, eller Ling-gymnastik som vi föredrar att kalla den i Sverige. Ett annat unikt objekt är den 20 meter långa roddbåten, Leander-åttan, som det engelska laget Leander Rowing Club vann med vid de Olympiska Spelen i Stockholm 1912.

Filmaffischer.

Affischer för filmer med idrott som tema.

I museets filmarkiv kan besökaren botanisera bland över 600 filmklipp från 1908 till nutid. Med enkla knapptryck kan de snabbt hitta sina idoler eller överraskas av spännande eller roliga inslag ur idrottshistorien.

Vad vore väl ett idrottsmuseum om inte besökarna själva kan få prova olika utmaningar. I SportLab kan de laborera med sin egen kropp samtidigt lära sig mer om människokroppen och dess prestationsförmåga. Några testar reaktionsförmågan på löparbanan samtidigt som andra provar klätterväggen eller mäter sin handstyrka med sin vän.

Årets tillfälliga utställning heter Kom igen! Idrott för alla. Den handlar bland annat om idrottsföreningar och personer som jobbar för att fler ska känna sig välkomna och delaktiga i idrotten. Utställningen riktar sig i första hand mot högstadie- och gymnasieelever och diskuterar jargonger och attityder inom idrottsvärlden som kan motverka att alla känner sig välkomna.

Riksidrottsmuseet bjuder alltså på ett spektrum av roliga, spännande, ibland kontroversiella inslag inom idrottens värld.

Gymnastiksal. Bild från museet.

Gymnastiksal

▪ Karl Örsan

Karl Örsan är intendent på Riksidrottsmuseet.

 

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: