[160219] Tana French har sin styrka i skildringarna av spelet mellan människor. Hennes böcker om Dublinpolisen har alla det temat, men de utspelar sig i olika miljöer och har inte heller samma poliser som huvudkaraktärer. Den här gången är det internatskolemiljön som är spelplatsen och unga tonårsflickor som står för de dödsbringande relationerna.
Holly Mackey, en av eleverna på internatskolan St Kildas söker i berättelsens början upp den unge kriminalaren Stephen Moran på hans arbetsplats, Cold case-avdelningen vid Dublinpolisen. Med sig har hon en bild på en sextonårig pojke som ett år tidigare mördades på hennes skola. På bilden har någon klistrat fast bokstäver klippta ur en bok. ”Jag vet vem som dödade honom” står det.
Holly har hittat bilden på en anslagstavla som skolan satt upp för att eleverna där anonymt ska kunna lätta sina hjärtan.
Det här ger polisen anledning att ta upp utredningen igen och Stephen lyckas prata sig till att få vara med när den ansvariga polisen Antoinette Conway ska besöka skolan för att hålla nya förhör med de inblandade.
Spelet dem emellan är en av trådarna att följa. Hur de, som inte känner varandra, men har en hel del förutfattade meningar om den andre ska samarbeta under den mycket intensiva arbetsdag som följer.
Den andra riktigt starka tråden är skildringen av internatskolemilön och hur den renodlar de ofta intensiva relationer som utvecklas mellan unga människor i de tidiga tonåren. De två grupperna av sammansvetsade tjejer som konkurrerar, hur de av olika skäl håller samman och skyddar varandra, ibland till mycket högt pris.
Nytt för den här boken är en antydd magisk nivå. De starka psykologiska krafter som är i omlopp låter sig ibland manifesteras i den fysiska världen. Jag tycker det är lite störande, helt enkelt onödigt. Berättelsen blir ibland också lite väl överlastad. Men – med det sagt så är det en välskriven spännande och inte helt förutsägbar historia om unga människors väg till det vuxna livet.
Det finns en stark närvarokänsla och internatmiljön, med nunnorna, de mörka prången, de delade sovrummen och de få platserna att smita undan och vara privat på är väldigt väl fångade, precis som de torftiga platser där flickorna möter pojkarna från pojkinternatet. Köpcentret, den skräpiga allmänningen.
Den som läser böcker för att känna in miljöer som det egna livet inte ger tillträde till har mycket att hämta hos Tana French.