[150715] ”Hör ni det alla! Jag är den största konstnären!”
Att slås mot fördomar, att slåss mot mäns suveränitet. Att som kvinna ens försöka inbilla sig att man kan få plats och bli accepterad på ”mäns planhalva”. Inga lätta saker, och även om det inte så särdeles enkelt heller för män att alltid bli accepterade på kvinnliga domäner så finns många bevis för att en hel del kvinnor försökt. En del har lyckats, mångdubbelt fler kraschat. Jag såg en film om Camille Claudel häromåret. Hur hon hamnade i skuggan av den store Rodin, som när han kände sig hotad såg till att hon blev inlåsts på ”dårhuset”.
Ung begåvad kvinna blir betuttad i och inspirerad av stort manligt geni. I Anna Jörgensdotters nya roman, Drömmen om Ester, berättas en liknande story. Om Ester Henning i skuggan av Anders Zorn. Men vem är den mest begåvade av de två? Det kan man nog fråga sig både en och två gånger utan att enkelt komma fram till något självklart svar. Att Zorn var den som fick framgång, både under sin livstid och i sitt eftermäle, och att Ester Henning satt inlåst på diverse psykavdelningar där hon målade och skulpterade spännande bilder hör däremot till fakta svåra att ifrågasätta.
Anna Jörgensdotter har skrivit en roman om Ester och hennes familj, med föräldrar och sju syskon i Mora. Jörgensdotter skriver poetiskt och fragmentariskt om hur Ester tidigt visar talang, om hur hon lämnar hemmet och reser till Stockholm, går på konstskola och samtidigt försöker försörja sig med diverse arbeten. Det går sällan riktigt bra. Hon reser också till Paris. Ständigt ritar, målar och skulpterar hon. Men allra mest sitter hon på olika psykhem; i Säter, Uppsala och Långbro mellan 1919 och 1932, och på Beckomberga mellan 1932 och 1960.
Det handlar mycket om kampen mellan självföraktet och mer megalomana föreställningar ”Självföraktet går det aldrig att prata om. Det är den största skammen, det största misslyckandet: att inte kunna tycka om sig själv.”
Drömmen om Ester är en så kallad romanfantasi, alltså ingen biografi, även om den förmodligen bygger på det som är känt om Ester Hennings liv och kamp. Drömmen om Ester är en väldigt läckert skriven romanfantasi, en vacker och alldeles smärtsam sådan.
Stefan Hagberg
Drömmen om Ester är utgiven av Albert Bonniers förlag 2015