[150609] Vågen av högerpopulism och- extremism som de senaste åren svept över Europa kan tyckas vara svår att förstå. Men det finns förstås anledningar till framgången för partierna med nationalistisk och auktoritär framtoning. Några framgår i dessa två böcker.
Vi säger vad du tänker – det är så populistiska partier brukar resonera, argumentera och föra fram sina åsikter. Genom att ständigt hävda att just de står utanför etablissemangen och makten, och att de till skillnad från de redan etablerade partierna faktiskt står på folkets sida, vinner de mark. Med fokus på brittiska Ukip, franska Front National och norska Fremskrittspartiet går Anna-Lena Lodenius igenom vad de säger sig stå för och hur de framför sina ståndpunkter.
Det gör hon initierat, och genom att exemplifiera lite varstans i Europa. Dessa exempel gör det till en bra introduktion till dessa partier. Udda fåglar såsom Tomio Okamura i Tjeckien, som vill skicka romer till Indien och Magdi Allam i Italien, islamofob och abortmotståndare, som konverterade från islam till kristendom i en tv-sänd gudstjänst och 2008 grundade Protagonisti per l’Europa Christina (Förkämpar för det kristna Europa) är nyheter för mig, men i övrigt känns denna bok väl grundlig. Mycket av det som sägs och uttrycks har redan sagts och debatterats.
Böcker som går på djupet ännu mer än denna är till exempel Älskade fascism av Henrik Arnstad och Christoph Anderssons Från gatan in i parlamenten: om extremhögerns väg mot politisk makt. Anna-Lena Lodenius hade tjänat på att gå ifrån det renodlat journalistiska och bli mer gestaltande, såsom exemplen ovan. Men som sagt, här kan man börja.
Och sen gå vidare.
Helene Lööws Nazismen i Sverige 2000-2014 går ännu längre in – till de högerextremas territorium. Här är det inte tal om att på samma sätt som de högerpopulistiska gå folkopinionen till mötes: tanken är att få sin världsbild legitimerad, och man drar sig inte för att ta till våldsamma medel.
Detta är en mer djupgående bok än Vi säger vad du tänker, där en historisk bakgrund till de nazistiska rörelsernas första dagar på 20- och 30-talet löper till dagens rörelser. Trots det ibland torra och redovisande faktamässiga språket bärs den upp av ingående kunskap och det börjar gå att förstå hur nazistiska rörelser av idag fungerar, varför de är på uppgång och vad som driver dessa rörelser.
Båda böcker rekommenderas dock för den som vill förstå tanke- och förhållningssätten hos växande partier på högerkanten.