[140429] Fascismen var någonting som uppfanns i början av nittonhundratalet, ställde till med en massa krig, elände och förstörelse- bland annat Andra Världskriget.
Kriget tog slut 1945, Hitlers bunker bombades, de som satt därinne tog cyanid eller sköt sig – sedan fanns ingen mer fascism.
Nästan så har den officiella historieskrivningen sett ut. I rädslan att legitimera fascismen, och vägarna som lockar till den, har man istället försökt tiga ihjäl den. Det fungerade ett tag. Trodde man. Men efter Berlinmurens och Sovjetunionens kollaps har det blivit allt svårare att bemöta den framväxande nationalitiska utopin om en enad, storslagen nation där alla är jämlika och lever i välstånd – drömmen om den fascistiska staten.
Henrik Arnstad tar sig an begreppet på 400 sidor späckad, välformulerad fakta om vad fascism är. Större delen av boken handlar om fascismens framväxt och dess ”gyllene år”. Allt ifrån det att Mussolini och cirka 300 andra grundade rörelsen Fasci italiani de combattimento via den finska Lapporörelsen, den rumänska kampgruppen Ärkeängeln Mikaels legion, till de japanska fascismen under kejsar Hirohito, Nazityskland under Hitler och de svenska medlöparna under kriget. På ett imponerande välformulerat och sammanhängande sätt fogar Arnstad ihop de mekanismer som fick folk att vända sig till ideologin, täcker upp delar som man vanligtvis inte tänker på när man hör ordet fascism– dessutom ger han en handbok i att bemöta
Enligt Arnstad är problemet bland annat att de demokratiska krafterna aldrig vann den ideologiska strider mot fascismen. Istället förde man krig mot den, sköt och bombade ner den. I och med att den fascistiska ideologin inte går med på de demokratiska spelreglerna kan man inte vinna främst genom att hänvisa till demokratiska rättigheter. Man måste istället själv formulera en positiv världsbild och framtidssyn som är bättre än den fascistiska utopin om ett homogent, enat land. Men mer realistisk.
Kommer en rasistisk frågeställning, såsom Finns det en judefråga? under 30-talet i Tyskland, eller Hur mycket invandring tål Sverige? idag, är det bara att svara att frågeställningen är rasistisk – man går inte med på premisserna.
Älskade fascism är aktuell som aldrig förr nu inför det så kallade supervalåret, då fascistiska partier mobiliserar stort och har chans på flera mandat i bland annat EU.
Den borde läsas av alla som ser fascismens framväxt som något illavarslande.