[140217] Möt dina favoritförfattare
och stifta bekantskap med nya.
Forum för poesi och prosa är Sveriges ledande scen för uppläst litteratur och fungerar både som litterär scen och som mötesplats för litteraturintresserade. Scenen finns på flera orter i Västra Götaland och bland författarna hittar du en blandning av prosaister och poeter, av genrer, kön, nationaliteter och åldrar, mellan etablerat och oetablerat, mellan västsvenska, nationella och nordiska författare. Här kan du ta del av programmet och läsa texter av aktuella författare.
Nästa evenemang: Musikens Hus, Göteborg 7 maj
Smakprov: Henrik Bromander – ett utdrag ur romanen Riv alla tempel
Medverkande: Lena Andersson, Henrik Bromander, Marie Silkeberg, Ghayath Almadhoun och Olga Ravn
Tema: Brännpunkt
Lena Andersson föddes i Stockholm och växte upp i Tensta. Hon är författare och journalist och skriver litteraturkritik i SvD och krönikor i DN. Hon har varit värd för SR-programmet Sommar fyra gånger och väckte 2005 stor uppmärksamhet för sin ateistiska predikan om Jesus i sitt radioprogram. Hon debuterade 1999 med romanen Var det bra så? 2006 kom hon ut med romanen Duck City som översatts till många språk. 2013 tilldelades hon Augustpriset i kategorin skönlitteratur för sitt senaste verk Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek.
Henrik Bromander är serietecknare och författare, han är född i Växjö och är numera bosatt i Göteborg. Han är även utbildad gymnasielärare i svenska och filosofi. Bromander debuterade som skönlitterär författare med novellsamlingen Det händer här (2009). 2012 kom hans uppmärksammade seriealbum Smålands mörker. I sin debutroman Riv alla tempel inleder han en planerad trilogi om manlighet och i ”Riv alla tempel” skildrar han en kroppsbyggaren Johans destruktiva tillvaro, från att vara överviktig och mobbad till att bli ett vandrande vapen av muskler. Riv alla tempel är en kritikerhyllad skildring av manligheten av idag.
Marie Silkeberg är poet och bosatt i Stockholm. Hon skriver även dramatik, essäer och är verksam som översättare. Hon bl.a. översatt Marguerite Duras, Pia Tafdrup och Susan Howe. Silkeberg debuterade som poet med samlingen Komma och gå 1990 och har sedan dess gett ut flera centralyriska diktsamlingar. För Sockenplan, säger hon blev hon tilldelad Sveriges Radios Lyrikpris 2003. Hennes senaste diktsamling Material från 2010 är en prosalyrisk skildring där Stockholm och Petersburg blir noderna i jagets rörelser i världen. En nomadisk skrift som pendlar mellan stark mening och plötslig meningsförlust, rikedom och misär, mellan totalitära och demokratiska, offentliga och privata rum. Silkeberg har är sedan 2010 professor i litterär gestaltning vid Göteborgs Universitet. 2014 utger hon tillsammans med poeten Ghayath Almadhoun diktsamlingen till Damaskus.
Ghayath Almadhoun är en palestinsk poet, född i Damaskus, Syrien och är idag bosatt i Stockholm. Han har studerat arabisk litteratur vid Damaskus universitet, arbetat som kulturjournalist för arabiskspråkiga tidskrifter och dagstidningar. Han är också en av grundarna till litteraturhuset – The House of Poetry – i Damaskus. Han debuterade som poet 2004 med diktsamlingen Qasaed sakatat sahwan (ung Oavsiktliga dikter). Hans första verk på svenska, Asylansökan, kom ut 2010 och 2014 är han aktuell med diktsamlingen Till Damaskus som han skrivit tillsammans med Marie Silkeberg. I samlingen skriver de om en stad som liknar dagens Damaskus och om “vilken varje strof måste bli en katastrof”.
Olga Ravn är en dansk poet, kritiker och översättare boende i Köpenhamn. Hon är utbildad på Forfattarskolen där hon tog sin examen 2010. 2012 debuterade hon med diktsamlingen Jag äter mig själv som ljung. Flicksinnen, som i fjol kom ut i svensk översättning på 10tal Bok. Samlingen tematiserar frågor om sexualitet, tvång och makt utifrån den unga kvinnokroppens position, som ett objekt för både inre och yttre dragkrafter i skärningspunkten mellan biologiska erfarenheter och sociala förväntningar. Ravn har översatt Ann Jäderlunds diktsamling I en cylinder i vattnet av vattengråt till danska och även arbetat som redaktör för Den blå port.