[131211] Visst påverkas alla av skriverierna om slagsmål, bilbränder och skottlossningar i förorterna. Men när pressen har åkt vidare finns de boende kvar. Vi har pratat med några tonåringar om hur de ser på livet i förorten Backa.
Backa är en förort en bit norrut på Hisingen i Göteborg. Stadsdelens centrum är Selma Lagerlöfs torg. Till skillnad från några andra förortstorg finns här en livaktig affärsverksamhet och annan service. Här ligger även Backa kulturhus, som inrymmer ett bibliotek, träningslokaler för den aktiva och ett fik för den som vill hänga med kompisar.
Här finns även entusiasten och fritidsledaren Homeira Tari. Hon fiskar snabbt upp fyra ynglingar som i huvudsak är uppvuxna i Backa: Bato 14 år, Wissam 18, Adis 14 och Gazmend 13. Ingen av dem kallar sig Göteborgare, utan de ser sig i första hand som Backa-bor. De centrala delarna av Göteborg känner de dock ganska väl och åker ibland in till Centrum för att gå på bio eller andra nöjen. Men vad saknar de hemma i Backa?
– Någon form av attraktion, svarar Adis, sånt som lockar hit folk. Kanske ett bad.
– En idrottshall, säger Wissam, helst stor som en handbollsplan, en liten fotbollsplan med målburar, basketplan. Så vore det kul att kunna få göra en skidresa på vintern. Ett badhus vore toppen, fortsätter han. Då skulle det finnas en plats för folk att träffas på, det saknar vi idag.
En del av dessa önskemål finns redan planerade. Det nuvarande kulturhuset ska ersättas med ett nytt och då blir det även en idrottshall, nytt bibliotek och möjligheter att ha bioverksamhet. Så en del av önskemålen för Backa och dess torg kommer att bli verklighet.
För de lite äldre kanske Stigs Center på andra sidan motorvägen mellan Göteborg och Kungälv lockar? Där finns en bowlinghall, McDonalds och en kinarestaurang. Det kanske är ett hinder för livet på torget efter att affärerna stängt? På kvällstid är torget ganska fattigt på liv och domineras av några ungdomsgäng, som förmodligen inte heller har särskilt kul.
– Vi skulle behöva få hit klädaffärer, säger Wissam.
För att deras förslag ska kunna bli verklighet har de alla fyra en mycket klar uppfattning. Det behövs pengar för en sådan upprustning. Cach. Men varifrån dessa pengar skulle komma har de ingen uppfattning om.
På väg ut från kulturhuset träffar vi de två tjejerna Azra och Romella. Bägge går i skola inne i centrala Göteborg.
– Jag är alltid i Backa förutom när jag är i stan eller skolan, säger Azra. Jag känner mig trygg i Backa, har bott här i 16 år och jag älskar stadsdelen. Jag har jobbat med Made in Backa och jag har lärt mig otroligt mycket, främst av min handledare Homeira Tari.
– Ofta är jag med vänner som inte bor i Backa brukar vi oftast träffas i Centrum, Kärra, Frölunda och Tuve, säger Romella. Det blir lite tråkigt och bara vara på samma ställe och det är kul och besöka andra ställen än bara Backa. Men jag älskar Backa, det är verkligen en stadsdel jag känner mig trygg och bekväm i. Alla känner alla och det finns en slags gemenskap som jag gillar. Jag kan inte komma på något som fattas för vi har allt nödvändigt som man kan behöva här som frisörer, skolor, bibliotek, sjukvård och mat affärer, restauranger m.m.
– Jag har medverkat i ganska många projekt här. Backa Teaters projekt Run for your life påverkade mig på många sätt. Jag fick lära mig att stå på scen framför folk och skådespela, vara seriös och ta saker på allvar. Jag har även vart med i 2 olika kortfilmer där jag fick lära mig att ta ansvar, vara seriös, skådespela bra så att allt skulle gå snabbt och smidigt. Har även arbetat i två längre filmprojekt och där fick jag lära mig hur allt inom film fungerar och hur mycket arbete det ligger bakom det hela.
– Made In Backa är något jag jobbat med mycket. Både med att skriva artiklar och texter, fotografera, intervjua men även att renskriva barntexter. Alla dessa projekt har lärt mig något som jag tar med mig i livet och som gör så att jag har det lättare att förstå saker, arbeta bättre och förstå att inget är enkelt. Man måste kämpa och arbeta hårt när det gäller allt om man vill ha ett bra resultat.
Så för egen del tycks de alla ha fullt upp med aktiviteter, många knutna till kulturhuset. De jobbar alla eller har jobbat med Made in Backa, som är en kulturtidning av och för ungdomar. Förutom att skriva texter till tidningen, går alla grabbar utom Gazmend på en fotokurs för att även kunna bidra med bilder till Tidningen, Gazmend å andra sidan jobbar med ett bokprojekt om romer. Så visst finns här mänskliga resurser. De måste bara få möjligheter att växa.