Eva Braun – bakom bilden

bokomslag

[120404] Det ser ut som ett semesterfotografi från 1940-talet. En ung kvinna med proper frisyr och eleganta vardagskläder, grön kortärmad blus och prickig kjol, ser leende in i kameran.  Hon sitter avslappnat upp i sin stol, med kroppen vriden åt vänster mot betraktaren. Bakgrunden avslöjar att fotografiet är taget på någon slags terrass med plats för större sällskap, och med utsikt.

Det ser ut som ett semesterfotografi, och det är också ett semesterfotografi – men inte vilket semesterfotografi som helst. Bilden jag talar om föreställer Eva Braun (1912-1945), kvinnan som var Adolf Hitlers älskarinna och som gick i döden med honom som hans hustru. Platsen hon befinner sig på är Berghofs terrass, dvs Adolf Hitlers mytomspunna residens i bergsbyn Obersalzsberg. Den pryder omslaget på den svenska utgåvan av Eva Braun. Kvinnan som älskade Hitler skriven av den tyska forskaren och författaren Heike B. Görtemaker, historiker verksam i Berlin.

Det är ett fascinerande fotografi som utgör ingången till en inte tidigare berättad historia. Genom att författaren noggrant följer i Eva Brauns fotspår och tecknar hennes levnadshistoria växer en berättelse fram som ger oss kunskap om hennes mycket speciella liv och öde från födseln och uppväxten i en småborgerlig familj i München till slutet i bunkern i Berlin den 30 april 1945 , men också värdefulla inblickar i Adolf Hitlers och den nazistiska elitens liv. Biografin är indelad i tre delar: Mötet, Motsatta världar och Undergången och fylld av specifika detaljer om allt ifrån Eva Brauns och Adolf Hitlers första möte (som ska ha skett i oktober 1929 i Photohaus Hoffman, en fotobutik där Eva Braun arbetade som biträde)till vilka som var medlemmar i NSDAP och när de blev medlemmar, vilka som deltog i viktiga politiska beslut och vilka som deltog i ett specifikt nyårsfirande, livet på Bergshoff och livet i bunkern etc. Det är stort som smått, offentligt och privat, politisk vardag, krig och förintelse, vänskap och fest, groteska grymheter och ”normalt” liv om vartannat och Görtemaker redovisar och diskuterar förtjänstfullt källor till alla fakta och påståenden. Det är en omskakande, rik, väl genomarbetad och väl översatt bok.

Ett av dess viktiga spår, och en av bokens ingångar, är just frågan om vilken betydelse Eva Braun, men också de övriga kvinnorna i den nazistiska eliten, hade för den nazistiska politiken. Görtemaker granskar kritiskt inte enbart tidigare påståenden om att kvinnorna inte visste någonting eftersom de var utestängda från den nazistiska maktapparaten och att de dessutom var ointresserade av politik, utan försöker också undersöka deras roll och funktion mer i detalj. Vad gjorde de? Vad talade de om? Vad deltog de i? Även om elitens kvinnor inte yrkesarbetade så deltog de på olika vis aktivt i både skapandet och upprätthållandet av den nationalsocialistiska ideologin och politiken. Den kvinnliga oskulden avfärdas alltså rätt rejält, och även så vad gäller Eva Braun. Trots att det är viktigt att komma ihåg att hon var mycket ung när hon mötte Adolf Hitler (hon var endast 17 år gammal medan Hitler var dryga 40) så är det tydligt att Braun väljer Hitler och nationalsocialismen, inte enbart när hon som tonåring förälskar sig i rikets mäktigaste man utan också senare. Enligt bokens berättelse hade Eva Braun och Adolf Hitler en på ett vis komplicerad men samtidigt väldigt enkel och tydlig relation där båda parter begär och är djupt beroende av varandra.

Bokens många fotografier och fokus på vardagliga, små detaljer visar på det som Ludvig Igra benämt som den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet, men också den tunna hinnan mellan demokrati och totalitär stat. Den får oss läsare att reflektera över de olika strukturella mekanismer och enskilda livsval som gör att vanliga medborgare kan välja att rösta fram ett parti med en politik baserad på rasism, hat, förtryck. Det är en viktig påminnelse. Det som ser ut som ett alldeles vanligt semesterfotografi, kan i själva verket rymma berättelsen om en av de värsta och grymmaste politiska ledarna världen sett.

▪ Annika Olsson

bokomslag

Heike B. Görtemaker

Eva Braun. Kvinnan som älskade Hitler

övers.  Johan Flemberg

Norstedts förlag 2012

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: