Vi ska inte förlora…

[100916] Efter år av trakasserier och misshandel i en skola i Småland orkade inte den romska familjen längre och flyttade.
Att bli diskriminerad, misstrodd och illa behandlad har tillhört vardagen för musikern. Nu närmar sig rättegången i en process som DO driver.

Ralf Novák Rosengren och hans fru menar att när barnen drabbades fick de nog och nu väntar en rättegång mot kommunen.
-Det handlar inte om pengar utan om upprättelse. Det finns en lag och vi måste markera att det inte är okej med diskriminering, säger han.

DO, Diskrimineringsombudsmannen, har stämt den småländska kommunen för att de två syskonen diskriminerats, trakasserats och inte fått den modersmålundervisning som de har rätt till.
I stämningsansökan beskriver DO hur föräldrarna gång på gång försökt få skolan att sätta stopp för trakasserierna men utan att få gehör.

Problemen började 2006 och pågick i två år. Barnen kallades ”zigenare” och ”tattarunge”. Den ena utsattes också för misshandel och den andra trakasserades på chattar på internet.
-Kommunen har förhalat ärendet i flera år och det har varit jobbigt för hela familjen. Men vi har en stark bevisning, de har inte följt likabehandlingsplanen och inte lyssnat på oss, säger Ralf Novák Rosengren.

Men till slut fick familjen ge upp och lämna orten. Då hade det börjat bli ohållbart att bo kvar sedan en butik portat familjen med motiveringen att Ralfs fru ”förhäxat” ägaren.
-Efter allt hemskt som hände i skolan har det äldsta barnet som tidigare tyckte om att gå i skolan börjat skolka. Hon mår dåligt och det bottnar i allt hon varit med om, säger Ralf Novák Rosengren.

Även på den nya orten blir barnen retade men Ralf säger att situationen inte är lika illa som tidigare. Men förtroendet för skolans vuxenvärld finns inte längre.
Trots alla svårigheter, även för de vuxna, har det aldrig funnits en tanke på att lösa situationen genom att dölja sin bakgrund. Barnens mamma bär de finsk-romska traditionella kläderna och kulturen hålls levande.
-Vi skulle aldrig kunna leva med en dubbelidentitet. Vi har släktingar som gjort så, som valt att inte bära kjolarna men då hamnar man mitt emellan, utanför majoritetsbefolkningen och man tappar sin egen själ och hjärtats trygghet, säger Ralf Novák Rosengren.

Ralf tillhör svenska resande-romer och är musiker, han sjunger traditionella resande-romska sånger men komponerar också egna visor. Han försöker att använda sin karriär till att öka kunskapen om hans grupp och romer i allmänhet. Fördomarna är många och seglivade.
-Jag vill visa att vi är precis som alla andra fast vi har en annan kultur. Det finns bra och dåliga människor inom alla folkslag. En fördom om oss romer är att vi stjäl men vi är inte sådana. Vi vill bara leva och vara med våra barn.

Han har också erbjudit sig att komma till den nya skolan och hålla ett föredrag om romsk kultur men blivit nekad.
-Vi försöker räcka ut handen men det slutar bara med att de klipper av oss fingrarna.

Som rom får man också vara beredd på att inte bli trodd av polisen. Vid ett tillfälle blev en av familjens söner oense med en grannpojke vars far blev mycket hotfull. Men någon polisutredning blev det inte.
-Hade det varit jag som tagit mig in hos den familjen hade polisen varit här på några sekunder och jag hade blivit häktad, säger Ralf Novák Rosengren.

Nu närmar sig rättegången om trakasserierna i skolan och familjen ser fram emot att få berätta sin historia men oron för att inte bli trodd är stor.
-Min fru är rädd för att kommunen ska vinna. Men jag säger att vi inte ska förlora, vi ska kämpa. Och förlorar vi så överklagar vi. Vi vet vad som är rätt och fel, säger Ralf Novák Rosengren.

▪ Ann-Helén Laestadius

Texten här bredvid har tidigare varit publicerad på Minoritet.se en site för våra nationella minoriteter.

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: