[100912] Tiger är en fristående fortsättning på romanen Dårens dotter som kom ut 2008. Romanen är i jagform och det är Connie som berättar historien om sin tonårstid och sin första kärlekshistoria. Det hela utspelar sig på -70-talet och romanen är full av tidsmarkörer och referenser till musik som gör tiden och historien övertygande. Tonårstidens tristess och hopplöshet har Mian Lodalen lyckats fånga perfekt och man känner sig förflyttad i tiden.
Connie har det jobbigt både hemma och i skolan. Hennes biologiska mamma är död och pappan bryr sig inte om henne, därför har hon hamnat i en fosterfamilj som inte heller bryr sig särskilt mycket. Lennart, pappan i familjen, betraktar henne som något oönskat i huset. Fostermamman Britta försöker närma sig Connie men har ingen talan, utan det är Lennart som bestämmer i hemmet. Alla mammorna i romanen skildras som osjälvständiga och kuvade av sina män. Det viktiga för Connie är att umgås med tjejgänget ”Sisters in crime” och med Kalle som är som hennes bror.
Connies kompisar har det ungefär som Connie, de struntar i skolan, och vuxenvärlden framstår i deras ögon som oändligt trist och inskränkt. De vuxna verkar fullt upptagna av egna problem. Det är gänget som betyder allt, och de delar på erfarenheterna av tonårstiden med killar, alkohol och ett vaknande intresse för sex. ”Sisters in crime” är de som står närmast varandra och de onanerar t.o.m tillsammans, men däremot kan de inte prata om vissa saker.
Connie försöker sig på ett förhållande med en kille men det känns inte särskilt bra. Hon spelar sedan med i hur man förväntas vara, men tankarna på tjejer och särskilt tankarna på Anna tränger sig på. Känslorna för Anna är skrämmande och Connie beskriver det i sin dagbok som Det dåliga, eller DD, för att ingen skulle kunna förstå. Vid den här tiden, fram till 1979, betraktas homosexualitet som en sjukdom och bilden man får när man läser romanen är att det knappt fanns någon förståelse för homosexualitet i samhället. Bland annat ser Connie ett program i TV där ett homosexuellt par pratar öppet om sin sexualitet. Det blir tittarstorm och människor förfasar sig. Connie blir än räddare och tror att det bara är hon och Anna i hela Sverige som känner som de gör. Flickorna fantiserar om att fly till Danmark där de tror att toleransen är större.
Trots den struliga tillvaron som skildras med problem i skolan, snatteri, alkohol och otäcka fyllgubbar, så framstår Connie och Anna i den här romanen som starka och självständiga. Trots att det är jobbigt med de känslor de väcker hos varandra så trotsar de omvärlden och börjar träffas. Connie tycker att Anna är det finaste i hela livet, med henne har hon känt något som hon inte upplevt med någon annan. Hon känner att Anna är den enda som bryr sig om henne på riktigt och hon blir mjuk i hela kroppen när hon hör hennes röst. Men de får smyga med sin kärlek så att inte kompisarna och de vuxna ska förstå. Papporna framstår som sinnebilden av inskränkthet och tvingar Connie och Anna att sluta träffas och sova över hos varandra.
Tiger är en sprudlande berättelse, bitvis rolig och bitvis oändligt sorglig och därtill en fantastisk kärlekshistoria.