Sorg, tankeflykt och kärlek

[090318] Som vanligt är det en njutning att läsa Paul Auster, hans absurda sätt att berätta kommer igen även här, men denna roman inte är lika oroande och omtumlande som New York-trilogin. Mannen i mörkret är roman som har en mer realistisk utgångspunkt. Berättelsen utgår från den 70-årige journalisten August Brill som är konvalescent hos sin dotter efter en bilolycka. Men mest lider han av sin sorg efter frun Sonia som har dött i cancer. Han delar sin sorg med sin dotterdotter Katja som förlorat sin pojkvän i Irakkriget på ett fruktansvärt sätt. För att jaga bort tankarna på sorgen ser de på film tillsammans. Succesivt uppstår ett samtal mellan Katja och hennes morfar.

På nätterna när Brill inte kan sova hittar han på en historia där det inte finns något Irakkrig och där elfte september inte hänt men där det istället pågår ett annat helvete, ett inbördeskrig med många miljoner döda. Huvudpersonen Owen Brick i den här berättelsen i berättelsen vaknar upp i ett hål i marken och hamnar i kriget genom att en tonårsförälskelse föreslår honom som den som ska utföra det stora uppdraget för att få slut på kriget, och mörda mannen som hittar på historien om kriget i sitt huvud. I den här parallella världen som Brick vaknar upp i är tillvaron oroande. De vanliga sambanden mellan orsak/verkan är satt ur spel och ingen går att lita på. Brick vill inte alls vara där utan längtar efter sin fru Flora.

Romanen som helhet utvecklar sig allt mer till ett samtal mellan dotterdottern och morfadern. Till en början pratar de om filmerna de ser tillsammans men alltmer kommer de in på sorgen som de försöker skjuta undan. Katja vill veta hur morfars liv har varit tillsammans med hennes mormor, och han berättar historien om hur de möttes och hur de till slut gled ifrån varandra. För att återigen hitta tillbaka till varandra.

Mannen i mörkret är en roman som behandlar krigets vidrighet, livet irrgångar och hur viktig kärleken mellan människor är.

▪ Maria Börjesdotter

Bokomslag
Paul Auster
Mannen i mörkret
Albert Bonniersförlag 2009

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: