Underhållande och språkligt lekfull

[081027] Hanif Kureishi har tidigare skrivit manus till filmen Min sköna tvättomat och ett antal romaner, bl. a Förorternas Buddha, The black album och Kärlek i en blå tid. Hans nya roman är en sprudlande samtidsberättelse som utspelar sig i ett mångkulturellt Soho, London. Huvudpersonen Jamal är en medelålders psykoanalytiker med pakistansk bakgrund. Som psykoanalytiker jobbar han med andra människors problem och bakgrund men brottas själv med det förflutna i form av en förlorad kärlek och ett mord. Jamal försöker att glömma sitt förflutna och är rädd för att hans hemlighet ska komma fram. Det skulle innebära slutet för verksamheten som psykoanalytiker. Men till slut kan han inte fly längre, utan det förflutna kommer ikapp honom.

Romanen är skriven i två plan. Ett nu som rör sig kring Jamal, hans jobb som psykoanalytiker, hans vän Henry som jobbar som teaterregissör, systern Mirjam som tidigare haft drogproblem och som Jamal inte haft kontakt med på många år, men som han åter blivit vän med. Efter en resa till Pakistan när de skulle återse sin pappa och lära känna honom igen blev det istället en rejäl schism inom familjen. Men efter Jamals skilsmässa blir Mirjams familj också hans familj och han finner trygghet i hennes livliga och röriga hem, som befolkas av småtjuvar och andra udda existenser. Efter Henrys vädjan till Mirjam att skaffa fram hasch till honom finner de en själsfrände i varandra och inleder ett förhållande, vilket gör Henrys dotter så förtvivlad att hon vänder sig till Jamal för att få hjälp.

I berättelsen finns en annan berättelse invävd som består av återblickar på Jamals första stora kärlek. När Jamal var ung kommer Ajita in på hans filosofilektion på universitetet och han faller för henne direkt. Hon är inte särskilt intresserad av filosofi men Jamal hjälper henne och de tillbringar dagarna tillsammans i stan eller i hennes pappas stora hus. Pappan är aldrig hemma utan tillbringar dagarna på fabriken han äger. En filmare gör en dokumentär om fabriken och det kommer fram vilka usla arbetsförhållanden arbetarna lever under. Arbetarna börjar protestera och Ajitas pappa blir alltmer pressad. Efter en tid drar sig Ajita undan från Jamal och han förstår inte vad som händer, tills hon en dag berättar en fruktansvärd sanning.

Det är ett högt tempo i romanen, och fullt med hänvisningar till filosofer och psykoanalytiker och en hel del existentiella funderingar, vilket jag tycker är romanens styrka. Den är även en underhållande berättelse och språkligt lekfull, men mot slutet fylls man av övermättnad av allt kinky sex, alla småtjuvar, prostituerade och skruvade personligheter.

▪ Maria Börjesdotter

bokomslag
Hanif Kureishi
Något att säga dig
Översättning: Johan Nilsson
Brombergs 2008

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: