[050210] Det finns fyra revolutioner i den mänskliga kommunikationen. Just nu lever vi mitt i en av de stora omvälvningarna, nämligen Internet eran. Men för att kunna förverkligas har denna revolution krävt tidigare framsteg och innovationer. I vetenskapen och tekniken sker utvecklingen oftast stegvis. Den första stora uppfinningen var skriften som sådan, sedan kom alfabetet som demokratiserade skriftens användning. Boktryckarkonsten förutsatte det att man kom på iden att det är möjligt att trycka med lösa typer.
Den engelska historikern John Man anser att just det som hände i Mainz kring år 1400 är en av mänsklighetens stora omvälvningar. För ungefär 550 år sedan tryckte Johannes Gutenberg de första böckerna med en tryckpress som var revolutionerande för sin tid. Tidigare handkopierade man böckerna som var dyrbara och sällsynta ting. Endast en läsare i taget kunde använda skriften. Efter Gutenbergs uppfinning demokratiserades kommunikationen och den banade vägen för massproduktion av trycksaker.
Tryckmaskinen hade många olika slags konsekvenser. Tusentals skrivare, som tidigare hade kopierat böcker, blev nu överflödiga. Klostren drabbades hårt därför att det hade traditionellt varit munkarna som hade utfört detta arbete. Och den katolska kyrkans monopol på Ordet försvagades och Gutenbergs uppfinning underlättade vägen för Reformationen.
Boken som föremål mår idag bättre än någonsin. I Sverige och andra Nordiska länder säljs det mera böcker än någonsin. E-boken har inte kunnat hota denna artefakt som inte har förändrats så mycket sedan den första upplagan kom ut från Gutenbergs press. Det är häpnadsväckande hur fulländad och ändamålsenlig boken var redan för 550 år sedan. Gutenberg var tvungen att fatta alla beslut som handlade om format, pappret, bläcket, själva sättningen och marknaden, och han lyckades lösa nästan alla dessa problem.
Det är så att vi vet hemskt lite om Gutenberg, och man har inte lyckats bevisa vattentät att det var just han som tryckte den första boken. Bevisningen är kanske 99 % säker. Men allt annat som har med Gutenbergs affärer och göranden att befatta är ganska osäkert och historikerna har ägnat sig åt att rekonstruera detta pussel bit efter bit.
John Man gör ett sådant försök. Hans verk handlar egentligen mera om Gutenbergs tid, hans hemstads historia, spänningarna inom den katolska kyrkan och hantverkaryrkens utveckling. Och hans sätt att närma sig bokens tema lugnt och stegvis är rätt därför att texten är ju avsedd för den stora allmänheten. Detta tillvägagångssätt kontrasteras sedan med den expertis som Man har i ämnet. Boken är illustrerad och man har också satt den enligt Gutenbergs principer. Jag tyckte personligen att denna bok fick mig att stanna, tänka efter bildningens historia, alla slump som har påverkat det att vi har kommit dit var vi befinner oss idag.