rubrik: Svensk modernism

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden är tagen från Norstedts hemsida

 

CD-omslagNorstedts Multimedia
CD-ROM

I Svensk modernism presenteras fyrtio svenska modernister med biografier och verk - även ett trettiotal av deras internationella förebilder presenteras så jag förstår inte riktigt namnvalet Svensk modernism dock. CDskivan innehåller förhållandevis bra och genomarbetade biografier om konstnärerna och övergripande texter om periodens många ismer. Däremot blandas de med ganska fåniga interaktiva experiment som känns meningslösa istället för att ge en djupare förståelse.

Tidslinje väcker tankar
TidslinjeTidslinjen, där man kan klicka på ett årtal för att få veta mer om vad som hände då, är utmärkt. Man får inte bara reda på vad som hände inom konsten utan även vilken kontext den befann sig i. Klickar man på 1913 får man exempelvis reda på att "cykeln är populär i hela landet. Tack vare cyklandet blir det svenska folket friskare, inaveln minskar i och med att man lättare kan träffa partners i andra byar". Det ger onekligen en känsla av hur det faktiskt var 1913, om inte annat så ger det mig en helt ny känsla för min cykel.

Tråkiga experiment
Cézanne rådde den yngre målaren Emile Bernard att behandla naturen med hjälp av begränsade former. I ett av de interaktiva experimenten ska man dra en stor eller liten fyrkant och släppa i en bild för att skapa mosaik. Vansinnigt tråkigt. I ett annat ska man åstadkomma en futuristisk renovering på Moderna museet och Norrköpings Konstmuseum (som ligger bakom CD-romskivan tillsammans med Norstedts multimedia). Jag målar och renoverar om dem men applåder får jag först när jag sänker Moderna museet i vattnet, och när jag spränger Norrköpings Konstmuseum. Ganska rolig idé, men man har inte så många valmöjligheter på renoveringar och man tröttnar snart.

Kandinsky var intresserad av förhållandet mellan färg och musik och i en övning kan man flytta färger i förhållande till varandra och höra hur den vedervärdiga musiken förändras. Jag tycker nog grönt låter bäst ändå.

Mobil som julpyssel
I övningen "abstrakta former" kan man sätta upp formerna kvadrat, triangel, stjärna och cirkel i den ordning man själv vill för att titta på en film som visar hur de olika formerna övergår i varandra. Gäsp.
Så här lagom inför julpysslet går det annars bra att värma upp med att skriva ut en ritning på en mobil. Men det är t.o.m roligare med smällkarameller.
Mondrian tyckte att en bilds skönhet förstörs om man kan se att den föreställer något. På CDn kan man knappa in 12 siffror, de föreslår ens personnummer och mer inspirerad än så är jag inte. Så här ser jag ut i modernistisk tavelform...

modernistisk johanna

Slumpens recension
Den roligaste övningen visar sig vara att skapa slumppoesi i dadaistisk anda. Jag får skriva in sex ord och väljer då "Tidningen Alba, svensk modernism, bra, dålig, Norstedts och omdöme", och resultatet blir:

Tidningen Alba omdöme bra

Norstedts dålig svensk modernism

Ibland kan slumpen ordna till det nästan lite för bra.

Svensk modernism känns, som så många andra CD-ROMproduktioner, lite ojämn. Och lite futtig. Kanske är det bara så att vi fortfarande inte har lärt oss att känna på samma sätt för ett uppslagsverk på datorn som för ett i bokform. Trots mediets multimediala fördel - med möjlighet till ljud, rörliga bilder och interaktivitet - som aldrig går att uppnå i pappersform, så fortsätter vi att köpa våra böcker. De känns mer "på riktigt".

Svensk modernism visar sig alltså vara en ganska ordinär CD-ROM - men med en speakerröst som tillhör Thomas Di Leva och kommentatorer som Bodil Malmsten, Stina Nordenstam, Dan Wolgers och Tarik Saleh så kan det ju inte bli annat än pluspoäng. När programmet avslutas och eftertexterna rullar får man dessutom lyssna till en av Hassans klassiker bland busringningar; "konservatorn" med Kristian Luuk.

Hemsida
På CD-ROMen får man även adressen till Norstedts hemsida på internet om Svensk modernism. Det roligaste på den är underavdelningen samtid, eftersom man där hittar roliga slangord från modernismtiden 1905-1940 (hämtade från Ulla-Britt Kotsinas "Stockholmsslang - folkligt språk från 80-tal till 80-tal").
På internetsidan länkas även till andra sidor om modernism. Favoriten blev direkt en länk till en sida om surrealism, där man kan få slumpvisa surrealistiska komplimanger. Jag fick komplimangerna: "Flies dance operas to your wisdom", "Your intelligence is equal to the smoothness of a walnut shell" och "You are as dazzling as a pregnant cow attired in electrical sockets". Vem kan motstå sådana komplimanger.

text: JOHANNA HILLGREN

  kanpprad:Innehåll/E-post