Skolan är till för alla

- om inte politikerna rycker undan mattan

 

 

-Jag har varit barn själv en gång, och kommer ihåg hur det var, så inledde Ann-Britt Grünewald sitt anförande om skolans roll i samhället.
Hon ifrågasatte om många av våra politiker någonsin varit barn, eller om de rent av förträngt detta när de beslutar om nedskärningar i skolan.
- Under mina 21 år inom kriminalvården har jag lyssnat till tusentals levnadsbeskrivningar och en sak har alla dessa olika pojkar haft gemensamt- skolan. De har inte fungerat i skolan. Skolan har inte haft förmågan eller resurserna eller kunskapen eller kalla det vad ni vill - att ta hand om de här människorna.

Förr fanns mor- och farföräldrar som stöd och hjälp för både barn och föräldrar. I ett föränderligt samhälle där många har flyttat från sin hembyggd har barn inte lika stabila relationer till vuxna som tidigare. Barns brist på tydliga normer att leva efter har även minskat genom familjesplittringar och separationer.
-Det räcker inte med att undervisa i skolan, de här barnen har inga fasta vuxenrelationer och då får skolan stå för det, menar Ann-Britt Grünewald.
Statistik från Statistiska Centralbyrån visar att i Sverige samtalar vi i genomsnitt 6 minuter per vecka med våra barn. Hunden har det lite bättre, den får hela 39 minuter av husses och mattes dyrbara tid.
Grünewald menade att vi måste ta oss tiden att prata med våra barn. Och då menar hon inte lösa frågor om hur det har varit i skolan, utan ett riktigt möte i lugn och ro mellan förälder och barn. Ett samtal där barnet ges chansen att få berätta om sina funderingar och eventuella problem.

Skolan fick tuffa angrepp från Ann-Britt Grünewald. En flicka hon känner beskrev skolan på detta vis: "Först blev det roligt, sen blev det tråkigt och sen vande man sig."
Grünewald betonade vikten av att skolan i tid upptäcker barn som har beteendestörningar.
Skolan ska inte rycka undan mattan för dem som behöver särskild hjälp utan ska istället fungera som ett stöd och entusiasmera. Men mycket beror på vad politikerna beslutar:
-Någon har sagt att en politiker är som en krokodil, de har stora käftar och små öron.

-Jag är nog den som har bäst kontakt med den undre världen, i alla fall i den här församlingen. Ofta när jag är ute brukar gamla interner dyka på mig och berätta hur det går för dem, och om vad som händer.
Vid ett av dessa tillfällen fick hon en uträkning av en man som han gjort för att visa vad han hade kostat samhället under alla år av vård och fängelsevistelser. Summan blev 16 miljoner.
-Jämför det med en speciallärare som kostar 370 000 kronor per år. Är inte det väl investerade pengar då? frågade Ann-Britt Grünewald och tog snabbt en annan lönejämförelse:
-Är det inte något som är galet när en ormskötare tjänar tretusenkronor mer i månaden än en barnskötare?

Ann-Britt Grünewald valde att avsluta med ett citat från en av hennes största idoler, Pippi Långstrump: "För mycket lärdom kan knäcka den friskaste."

text och foto: INA LARSSON
illustration: HENRIK LANGE