Medlemmarna i Inka-Pool behöver inte något kunskapslyft. Många har redan både en, två och tre utbildningar. Det är kontakter som behövs. Kontakter som kan leda till arbete på den svenska arbetsmarknaden.
Trots att många invandrare har hög utbildning gallras de bort vid tillsättningen av tjänster. Det är ytterst få som kommer så långt som till en personlig intervju. Företagens rädsla för att invandrarna inte behärskar det svenska språket eller inte ska passa in socialt, får dem att prioritera svenska sökande.

För att bryta den här trenden startades Inka-Pool, en tvärkulturell pool för arbetslösa akademiker, utländska såväl som svenska. Tillsammans är de ett internationellt nätverk som spänner över tjugo nationaliteter, och nästan lika många professioner.

-Det talas om mångfalden och hur berikande den är. Men det händer ingenting. Det är som att hålla ett knippe färgglada ballonger och släppa dem för vinden, upp mot himlen. Någon måste stå kvar på marken, i leran och göra jobbet, säger Håkan Arvidson, VD för Alenta AB och initiativtagare till Inka-Pool.

I Inka-Pool kan deltagarna, eller medlemmarna som de kallas, under en sex månaders period skaffa sig både självförtroende och kontakter. Målet är att medlemmarna ska kunna bygga upp ett kontaktnät med både svenska och utländska företag och organisationer. Här finns möjligheten att komma ut i förvärvslivet genom praktikplatser, som på sikt kan leda till en fast anställning. En medlem kan också få stöd och hjälp för att starta ett eget företag.
Många av Inka-Pools medlemmar har kommit ut till praktikplatser eller startat eget redan efter två månader. För en del behövs bara en sista puff för att komma igång. För andra tar det längre tid. Den sociala verksamheten och stödet från mentorerna kan vara det som behövs för att bygga upp det egna jaget.
Verksamheten finansieras till största delen genombidrag från EUs socialfond,"Mål 3", samt av SAF, Marknadsföringsgruppen i Göteborg, MIG och konsultföretaget Alenta AB.

En av medlemmarna som kanske snart lämnar Inka-Pool är Nader Arab, dataadministratör från Iran och bosatt i Sverige sedan tio år. Under sin tid på Inka-Pool har han lärt sig en viktig detalj för att synas i mängden av arbetssökande. Han lämnar alltid sina ansökningshandlingar personligen för att få chansen att bevisa att han behärskar svenska språket i både tal och skrift. Det har gett resultat. Snart börjar Nader Arab sitt arbete som datautbildare för Miroi.
-Det gäller att få in en fot. Sen är det inga problem.

En viktig del i Inka-Pools verksamhet är mentorskapet. Håkan Arvidson talar varmt om det arbete som mentorerna lägger ner på sina adepter. Han menar att det är där som det verkliga arbetet sker. Under en sex månaders period träffar mentorn sin adept, den arbetslöse akademikern, en gång per månad för att ge stöd och uppmuntran och ge kontakter för att komma ut i arbetslivet.

En av mentorerna är Christina Safi-Roslund, personalansvarig på Volvo Lastvagnar AB. Hon blev mentor för en kvinna från Iran. Det blev ett spännande möte mellan två kvinnor från vitt skilda kulturer.
-Det var nyttigt för mig att få stanna upp i min egen ambition. Man måste se på den sociala funktionen och inte bara på att skaffa ett arbete. Att ge ett personligt stöd och att kunna mötas som kvinna till kvinna var viktigare.
Mentortiden på sex månader har precis avslutats, men de kommer att fortsätta hålla kontakten med varandra.
-Det har betytt oerhört mycket för mig, säger Christina Safi-Roslund och hon tvekar inte att bli mentor igen för en ny adept.

En kväll i månaden bjuder Inka-Pool in representanter från privata- och offentliga företag till ett "Öppet hus" där verksamheten presenteras och några av medlemmarna får tillfälle att visa upp vad de jobbar med.

En kvinna med en stark vision är Lizette Ödfalk. Hon vill starta ett internationellt utbytes program inom hotell- och restaurnangnäringen. Sitt svenskklingande namn till trots kommer Lizette Ödfalk från Mexico. Hon flyttade till USA för att studera hotell- och restaurang administration och svenska vid University of Houston. Det var också här som hon träffade sin blivande man, en svensk och är numera sedan flera år bosatt i Sverige.
Lizette Ödfalk har haft problem med att få svenska arbetsgivarna att förstå hennes utbildning, när det inte finns någon liknande motsvarighet i Sverige. Det var då hon fick sin idé - att ta hit den utbildning hon själv gått genom ett utbyte mellan Göteborgs universitet och University of Houston, för att höja kompetensen inom den svenska turist- och hotellnäringen.
Och Lizette Ödfalk har kommit långt med sin vision - de första kurserna startar redan hösten 1998.

Det finns en oerhörd stolthet i denna mångkulturella grupp. Stolthet i kombination med optimism. De vet att de har kunskapen, det gäller att få chefer och personalansvariga på företag och myndigheter att upptäcka det.
Tillsammans i Inka-Pool kan de förverkliga sina mål och drömmar. Att få sväva upp mot himlen likt färgglada ballonger, med en fast förankring i den svenska arbetsmarknaden.

text: INA LARSSON
illustration: HENRIK LANGE

Här kan du skriva till:
Inka-Pool
Lizette Ödfalk