Mat är inte bara till för
att ätas. Man kan leka med den, skapa vackra former och bli berörd.
"Ät med dina ögon", uppmanar galleristen Christopher
Williams.
Med Art
Delicious vågade jag bygga en lekplats för mig själva
och mina idéer. Jag vill kombinera livskvalitet med delar från
matvärlden och konstvärlden, förklarar han.
I lokalen står ett vackert dukat bord för två, ett cadillacliknande
kylskåp har dörren välkomnande på glänt och i
fönstret ligger karamellfärgade marsipanrosor på parad.
Väggarna är klädda med fotografier och målningar. Som
får en att tänka på - just det - mat.
Jag vill ge
alla en stimulerande atmosfär när
de kommer in genom dörren. Ungefär som när man kommer in
genom en restaurang. Den enda skillnaden mellan mig och kocken på
en restaurang är att jag inte lagar mat, säger Christopher Williams
på fullt allvar.
Han vill kittla, reta besökarens instinkt och locka fram begär.
Både genom lukter och former.Även om det resulterar att någon
sätter tänderna i en tavla.
Glöm bort det där
med att man inte får leka med mat. Mat ska vara roligt, en fröjd
för ögat. Självklart äter han gyllenrostade franska
till frukost, skurna i liksidiga trianglar och äkta smör därpå.
Wow! Jag älskar mat, att få känna med alla sinnen.
Maten har funnits där som ett ledmotiv i Christopher Williams liv.
Han har arbetat som diskare, som servitör, som kock på en bättre
fransk krog. Och han har varit med om att bygga restauranger.
Dessutom har han rest en hel del, alltid med maten som största intresse.
Idag är han 37 år, amerikan med norsk brytning och har mött
sig själv, någonstans där vägen korsas mellan konst
och mat.
Voíla! Så var konceptet fött. Art Delicous, Delicous Art
är en ordlek som kommer att fortsätta och hitta nya former, om
Christopher Williams får bestämma
Kallskänkan Katja Palmdahl
och kocken Jonas Fredö har redan gästat galleriet för att
laga mat och lägga upp den på ett annorlunda och smakfullt sätt.
Nästa idé handlar om
att sprida Art Delicous till andra restauranger. Galleribesökaren ska
få med sig ett kort från utställningen med de restauranger
som deltar med dagens Art Delicous-rätt. Sedan är det tänkt
att man ska kunna göra en matresa genom fem städer.
Men först väntat utställningen Life, knife, fork and cork.
Den kommer att visas i Hagabadet i oktober. Konsten kommer att spinna runt
temat mat och vin.
Galleri Art Delicous
ligger på Föreningsgatan 39 i Göteborg. Utställningen
pågår fram till den sista september 1997.
text och foto: AGNETA SLONAWSKI
Möt måltidsfilosofen
Mattias Birath
|