Med siktet inställt på att starta eget

 

 
Eleverna slipar på sin affärsidé och lärarna fungerar som bollplank. Skolbänken består av en autentisk företagsmiljö och siktet är inställt på att starta eget.

Det handlar om Starta-eget-kursen
vid Annedals vuxengymnasium i Göteborg. Över 220 invandrarelever har genomgått kursen sedan den startades för fyra år sedan. I och med Kunskapslyftet har skolan nu sökt en kurs dit alla kan söka.
Det är något som kursledaren Mario Ognissanti ser fram emot.
- Svenskar måste man putta på. Invandrare måste man hela tiden
tygla, menar han.
Det har passerat både vidlyftiga och realistiska idéer under de tio kurser som hållits. Hans elever har startat allt från fotoateljé, butiker, skomakeri till en resebyrå med turer till Murmansk.
Kursdeltagarna håller till i SKF:s gamla huvudkontor i Gamlestaden.



Det står eleverna fritt att hyra lokal och postbox i Kulan, som lokalen i SKF kallas. När eleverna väl står på egna fötter väljer de flesta att flytta ut på stan.
Men under de 20 veckor som de finns kvar i Kulan har de tillfälle att bolla igenom sin idé och få råd och kritik. Först ska affärsplanen studeras och bokföringsregler gås igenom. Sedan är det dags att göra en genomtänkt marknadsföringsplan.
Därefter kommer det stora steget att sjösätta projektet.
- Det är där många stupar. När man startar eget är man ensam och måste bestämma allt själv. Man är inte en del i en arbetsgrupp, påpekar Mario Ognissanti.
Ungefär en tredjedel av de som gått kursen har startat egna företag. En del väljer att komma till Kulan för att få råd även efter utbildningen. Därför har man dragit igång en mentorverksamhet.
- Alla invandrare som har lyckats skulle skulle kunna vara mentorer, säger Mario Ognissanti som redan börjat samla tänkbara namn som monarkägaren Grimaldi och andra i sin pärm.

Än så länge är det ett nätverk på Kulan som gäller. Revisorer och jurister som stöttar de nykläckta företagarna mot ringa betalning står högst upp på önskelistan just nu.
Problemen är många när man väl startat eget. Långa arbetsdagar kombinerat med lite klirr i kassan skapar lätt håglöshet.
Mario Ognissanti har själv erfarenhet. Han var en av de första invandrarna som fick starta-eget-bidrag i Göteborg. När alla förberedelser var klara och kontakterna med italienska exportrådet var klara, kunde det gå en hel dag utan att telefonen ringde.
Det är bra att ha en god affärsidé, men att vara envis och tålmodig är ännu bättre.
- En företagare måste ta initiativ och ansvar själv, poängterar Mario Ognissanti.

text: AGNETA SLONAWSKI
foto: MIJA RENSTRÖM