Ekologiskt
ett större KRAV

 

Det ska vara KRAV-märkt. En kvalitetsgaranti för att produktionen skett ekologiskt genom alla led, om det så gäller tomater eller fläskkotletter. Smakar det så kostar det, men trots högre pris väljer fler och fler konsumenter mat med KRAV-märkning.

Fler och fler av Sveriges bönder ställer om sin djurhållning och odlinghar nappat på trenden som kommit för att stanna och allt fler ansöker om att få denna kvalitetsstämpel på sina produkter. Det tar ett år att bli fullvärdig medlem. Under den tid får inte produkterna säljas med KRAV-märkning utan det är en karensperiod för att se om producenten lever upp till de regler som ställs för ett medlemskap.

-Det är helhetssynen som råder, att spara på naturresurserna och anpassa återanvändandet för ett kretslopp i samhället. Det känns att efterfrågan ökar på KRAV-märkt både från konsumenter och lantbrukare, säger Marta Göransson informatör på Länsstyrelsens Landsbygdsenhet i Uddevalla.

På Landsbygdsenheten får man signaler på vad marknaden vill ha. Just nu är efterfrågan på ekologiskt spannmål mycket stor både inom och utom Sverige. 50% av produktionen exporteras idag och fler odlare behövs för att täcka behovet. Det är även en stor efterfrågan på KRAV-märkt mjölk och kött.

KRAV är en ekonomisk förening med 21 medlemmar som representerar lantbrukare, förädlare, distributörer, återförsäljare och sist men inte minst konsument- och miljörörelsen. Verksamheten finansieras till största delen av kontrollavgifterna som varierar beroende på vilken produktionen är och hur stor arealen är. Den som godkänns får använda KRAVs märke men aldrig anonymt utan producentens namn ska alltid finnas med för att bevara trovärdigheten för varan.

Själva tyngdpunkten av kontrollen sker ute på fältet. Det är inte så mycket en ren produktkontroll som en kontroll av själva metoden eller framställningsprocessen. Kontrollanten gör i regel ett till två besök per år och gör en dokumentation för att kunna följa hela handelsledet.
-Det bygger mycket på förtroende mellan kontrollanten och lantbrukaren, menar Marta Göransson som själv arbetat som kontrollant.

Krav ingår i den internationella paraplyorganisationen IFOAM, International Federation of Organic Agriculture Movements, där lantbruk-, forskar- utbildnings- och kontrollorganisationer från hela världen ingår.
Ifjol var 175 lantbruk i Bohuslän anmälda till KRAV. Marta Göransson tror att den siffran kommer att öka till cirka 200 under 1998. En KRAV-märkning har visat sig vara ett starkt konkurrensmedel och en vinstgivande satsning för många lantbrukare.

text: INA LARSSON



Läs mer om KRAV-märkt mat