Våra förfäder fick jaga efter mat, för bara
ett par generationer sedan odlade man i stor utsträckning
fram sin mat medan vi moderna människor måste köpa den får
att få nåt till livs! Fast frågan är om kost-cirkeln(!)
inte är på väg att slutas. Trenden är att allt fler
nära och små butiker läggs ner - och vi tvingas jaga ut
till stormarknader utanför stan för att kunna köpa prisvänligt!
I höstas lade Fakta ner butiken på torget hemma där jag
bor. Lågpriskedjan upphörde och KF tar över med ambitionen
att etablera en stormarknad för bilburna kunder. Att de flesta av oss
över elvahundra boende i området är pensionärer och
ensamstående, utan egna bensinfärdmedel, bryr de sig inte om.Stordrift
ger stora vinster och man kan hålla priserna nere och konkurrera ut
småbutikerna, som måste ta hänsyn till småhandlarna(!)
som bär hem matkassen med armarna. Hela vägen.
FÖR LÄNGE SEDAN
Hur var det förr? Låt oss bara gå 35 år tillbaka
i tiden. Jo, så gammal har jag blivit. Då i början av 60-talet
gick jag och handlade åt mamma med en medhavd kasse hemifrån(inga
plastkassar fanns ännu) och hade tommma mjölkflaskor med mig som
jag bytte mot fulla(pant!). Gick jag dessutom på Konsum hade jag kvitton
sparade, som jag fick återbäring på(togs bort av sossarna
sedermera) eftersom mamma och pappa var medlemmar i "koppra" och
åtnjöt denna förmån.
Sedan kom först omsen och snart momsen. Flaskorna ersattes av tetrapak
och i och med plastkassarnas tid blev det liksom legalt att betrakta maten
vi köper som en slit-och-släng-vara.
Ölburkarna såg också dagens ljus. Stora bryggerier köpte
upp de små och utkörningsservicen hem till folk försvann.
Okej, i dag betalar vi för plasten. Och vi kan återvinna burkarna.
Men vad hjälper det när maten ändå har blivit dyrare
och servicen sämre.
INTE ENS EN LILLKORV
Borta är också dåtidens små slakterier, främst
på landsbygden, där styckmästarna skickligt kunde skära
upp fläskkotletter, kvartsgrisar eller koka pölsa på beställning.
- Vill du ha en lillkorv, brukade Slaktar-Ville fråga när man
kom och handlade - vilket var detsamma som prinskorv - och klart som korvspad
gick man dit igen.
För att inte tala om de rullande lanthandlarna, som letade sig ut i
skogsbyarna och små samhällen med dagligvaror. Knappast särskilt
lönande, men med service och omtanke om alla som ledstjärnor.
TACK OCH ADJÖ
Det sociala var minst lika viktigt; både handlaren och kunderna fick
sig en trevlig pratstund och man hälsade och tackade när man gick.Vilket
man också gjorde i Konsum eller i Handelsbolaget eller i de små
ICA-butikerna. Men hur många säger tack när de passerar
ut genom stormarknadens automatiska dörrar?
- Det värsta jag vet är att handla mat i Sverige, sa en italienare
till mig nyligen.
- Varför då? undrade jag.
- Jo, alla kassörskor är så sura. Denna löpandebandprincip
ni har med era stora varuhus gör folk stressade och nån personlig
service existerar inte överhuvudtaget.
Han var van den lilla ost- och skinkabutiken hemma i Rom. Ja, i världsstaden
Rom, alltså. Där jag själv i en kvartersbutik minns hur
jag glatt samtalade med både expediten och kunderna när jag köpte
frukost på en av mina tågluffar.
Självklart sa jag "Grazie" när jag gick. Och de svarade
"Prego".
Text:LEIF WILEHAG
|