De små tingens historia

 

AV MAGNUS KÖRNER


Extra

Jag skall erkänna att jag inte vågat mig på Peter Englunds 800-sidiga fortsättning på "Ofredsår". Det finns så mycket annat spännande att läsa att jag inte kan motivera mig att ägna så mycket tid åt en del av 1600-talets Sverige. Tur då att Peter Englund även skriver essäer.

Och i dagarna kom hans essäsamling "Tystnadens historia" ut.
"Tystnadens historia" är en liten bok. Tar man av skyddsomslaget är det enda som pryder pärmens framsida ett gyllene instansat gem. Och omslaget är signifikativt för innehållet, Peter Englund skriver de små tingens historia i denna essäsamling. Eller små ting förresten, han skriver om ledans, kroppens och begärets historia, det är kanske inte att betrakta som små ting för oss människor. Men i den traditionella historieskrivningen är dessa petitesser jämfört med revolutioner, fälttåg och civilisationers undergång. Han undersöker också skruvmejselns, tandborstens, gemets, och glasögonens historia. Vardagsföremål som vi sällan reflekterar över men som alla har något att säga. I alla fall om ciceronen heter Peter Englund.
Englund använder dessa vardagsföremål antingen som små speglar av den föränderliga tidsandan. Till exempel var principen för ångmaskinen känd redan under antiken men det var först genom industrialismen människan tyglade krafterna att tjäna henne. Ett exempel på det Englund återkommer till fler gånger: lösningen förekommer ofta problemet. Eller; en tid må ha tekniken och kunskapen men behovet som leder till den geniala tillämpningen saknas. Eller så gör Englund tingen till verkliga aktörer i den stora världshistorien. Till exempel blir glasögonen en möjlig förklaring till varför den vetenskapliga revolutionen skedde i västvärlden istället för i Kina eller arabvärlden.

Essäsamlingen börjar lågmält
i "Tystnadens historia" - där Englund plötsligt inser att det uppstår ett lätt frasande när snö faller och utifrån det filosoferar vidare om ljudlandskapet i det sedan länge svunna. Berättartempot drivs upp efterhand i boken och författarnärvaron ökar. Som bäst blir det mot slutet då Englund tar sig an skyltfönstrets och finansbubblornas historia. Här blir Englund en vass samtidskritiker och öser sin vredes skålar över: "den reklamdrivna, modebesatta, begärskapande, njutningsbejakande, individcentrerade, kommersfixerade civilisation vi nu framlever våra liv i". Naomi Klein och Peter Englund skulle säkert ha en del gemensamt att tala om. Dessutom kan jag rekommendera "Kring Admiral Pottebacker och finansbubblornas historia" till alla nervösa börsanalytiker som med flackande blickar letar efter nästa börståg. Den så kallade tulpansvindeln i Holland på 1630-talet var världshistoriens första finansbubbla. Priset på tulpanlökar och förväntade skördar drevs på så kopiöst att en köpare mot slutet av 1630-talet betalade 2 lass vete, 4 lass råg, 4 bastanta oxar, 8 grisar, 12 får, 79 liter vin, 425 kilo ost, 4 ton smör samt en säng, ett knippe kläder och en silverbägare - för en enda tulpanlök! Tjohej! "Börshajarnas fenor skär genom vattnet, i riktning mot de ansträngningslösa rikedomarnas blodsdoft." Yeah, man!

Peter Englund behärskar essäformatet till fulländning. Det visade han redan i "Brev från nollpunkten" som kom 1996. Och "Tystnadens historia" är en ren fröjd att läsa från börja till slut. Fylld som den är av kloka tankar, fascinerande människoöden, osannolika historier vassa formuleringar. Köp, köp!

2003.10.23

Extra
Extra  
 
alba avslöjar
 

ALBA.NU NR 6 2003

 
 
 
Peter Englund
Tystnadens historia
Atlantis
2003
 
 

 

 
 
Han undersöker också skruvmejselns, tandborstens, gemets, och glasögonens historia. Vardagsföremål som vi sällan reflekterar över men som alla har något att säga.