|
Det har blivit allt mer populärt
att marknadsföra sitt företag genom att ge ut en bok,
ofta i samarbete med ett förlag. Här är det Connex
Tunnelbanan i Stockholm som slår ett slag för sig
själva med en receptbok.
En ganska kul idé, faktiskt. Alla som åkt tunnelbana
vet att det arbetar människor från i stort sett hela
världen där. Det positiva med dett har man försökt
lyfta fram i boken Världens Recept. Där finns ca 100
recept med ursprung i ett trettiotal länder. Det är
allt från brödrecept via kroppkakor och moussaka till
en märklig rätt med kyckling och choklad.
Jag har inte hunnit försöka laga någon av rätterna,
men det är mycket inspirerande att bläddra i boken
och recepten verkar klara, rediga och enkla att följa. (Lite
ologiskt dock att på moussakareceptet låta beskrivningen
av hur man gör börja på höger sida och sluta
på vänstersidan innan.)
Recepten samlades in med hjälp av en pristävling bland
de anställda och den som skickat in maträtten finns
med, med en kort presentation och fotografi på respektive
uppslag. Jag hade nog tyckt det varit roligare (och mer pedagogiskt)
med en bild på maten. Men, det är klart att idén
med boken var delvis att visa upp den blandning av människor
som jobbar inom företaget.
Inte alla har valt att bidra med en maträtt från det
egna hemlandet, vilket ger ytterligare en dimension till kulturblandningen.
Kort sagt trots reklambudskapet en ganska sympatisk
bok. Särskilt med tanke på att ett eventuellt överskott
från boken skall gå tillbaka till de anställda.
MEN. Det finns en invändning. Det är en av de fulaste
böcker jag sett på länge. Omslaget och formatet
är ok - men inlagan... Hu.
SIRI REUTERSTRAND
2001.10.25
|