ALBA NR 4 -- JUNI 1997

 WWW.ALBA.NU

 
   
  Ladda gärna ner löpsedeln i Acrobatformat, skriv ut och sätt upp på din arbetsplats, skola eller kvartersbutik!   JOHANNA HILLGREN
FÖRSTA KLIVET TILLBAKA TILL SKOLBÄNKEN
Monika Wallin har gått arbetslös i flera år och hoppas att Kunskapslyftet ska hjälpa henne tillbaka in på arbetsmarknaden.
 

  BJÖRN ZETTERLING
LIVEGEN ELLER FLEXIBEL?
Öka din anställningsbarhet. Du måste vara flexibel. Jaga kompetens var du än kan finna den. Byt jobb ofta. Det är Sverige 1997 och det är en av Volvokoncernens direktörer som talar. Läs vad han och andra representanter för svenskt näringsliv säger och vad de inte säger.
 

  SIRI REUTERSTRAND
MÅSTE JAG VETA ALLTING?
Kunskap, vad ska det vara bra för? Behövs det träningsprogram för hjärnan? Albas redaktör skippar träningskläderna och slår sig ned med en bok.
 

 

 

  JOHANNA HILLGREN
IDÉN SOM BLEV POLITIK
Intervju med Kenneth Abrahamsson, docent i pedagogik. Kenneth arbetade för tio år sedan på skolöverstyrelsen, där han tog initiativ till en framtidsstudie på temat "den nya utbildningsklyftan". Två böcker gavs ut, med idéer som det nu blivit politik av i och med Kunskapslyftet.
 

  ENKÄT
KORTA FRÅGOR OCH RAPPA SVAR
Alba frågar folk på stan hur de ser på behovet av studier för sig själva och för landet i norr.
 

  MAGNUS MAGNUSSON
"JAG ÄR INTE LIKA ANPASSNINGSBAR"
När debatterna hettar till trivs Peter. På folkhögskolan ingår diskussioner i undervisningen och det får honom att börja plugga igen. Efter många år av arbetslöshet.
 

    JOHANNA HILLGREN
EN SKOLA FÖR ADA, BEDA OCH FARIDA...
...men inte för Karl, Osborn och Ahmed
På Kvinnofolkhögskolan samsas alla möjliga nationaliteter, bakgrunder och intressen. Men en sak har de gemensamt: de är kvinnor.
 

  INA LARSSON
STUDIER GER RIKARE LIV
Studiefinansieringen är en tydlig klassfråga. På Arbetarrörelsens folkhögskola har intresset visat sig vara stort från främst äldre arbetslösa. Dessa är försiktiga med att ta lån för studier.
 

  BJÖRN ZETTERLING
SKOLAN ÄR BRA FÖR DIG
Han är en av de många som börjat studera efter många års arbete. Hur ser skolan ut idag för den som inte varit där på femton år? Möt Bill Oven som hoppas få vara kvar på skolan. Inte som elev men som lärare.
  SIRI REUTERSTRAND
RAKT PÅ! VI SIKTAR MOT JOBB
Att sätta sig på skolbänken igen. Det låter kanske inte så lockande. Nu finns det alternativ för den som vill lära sig något nytt. På Lundbystrand håller Kunskapskretsen till. Där är det mest praktiskt arbete under handledning som gäller. Skräddarsy din egen kursplan och sikta mot framtiden!
 

  INA LARSSON
EN KICK FÖR LIVET
- men helst utan lån
För Mia Nylin blev det en kick att studera på komvux. Mia tycker att alla oavsett ålder borde få gymnasiekompetens utan att ta lån.
 

  CHRISTER WIGERFELT
RUHROMRÅDET - EN FÖREBILD FÖR GÖTEBORG?
Ruhrområdet påminner i mycket om Göteborg. Men allt är större. När skorstenarna slocknar i de gamla kol- och stålindustrierna omvandlas många av monumenten till spännande miljöer för morgondagens näringsliv. Men vad händer med arbetskraften?
 

  MAGNUS MAGNUSSON
KÖA FÖR KUNSKAP
Många små barn blir en kö. En lång och typisk dagiskö i en typisk västsvensk kommun. Därför kan mamma Maria inte plugga till hösten för hennes kommun är inte gjord vare sig för studier eller barn. Kommunens tjänstemän kan hänvisa till omöjliga förtursregler.
 

  INA LARSSON
HÅLL RÄTT KURS I BIDRAGSDJUNGELN
En samordning av alla studiestöd blev inte färdig till i år. Istället kom ett nytt studiebidrag som krånglar till det både för CSN och de studerande.
 



  CHRISTER WIGERFELT
FASCISTISK SKUGGA ÖVER LÄNSRESIDENSET OCH VÄSTSVENSKA NÄTVERKET
Lokalradion har avslöjat en fascistisk förgrening till nätverket Triaden. Ett samarbetsprojekt mellan detta nätverk och Västsvenska Nätverket kastar kastar en skugga även över länsresidenset.
 

  VÄSTSVENSKA NÄTVERKET
FRAMTIDA MÖTESPLATSER FÖR FRAMTIDENS JOBB
Alba ingår i Västsvenska Nätverket, som fått i uppdrag av landshövdingen - tillsammans med två andra nätverk - att skriva ett dokument om hur mötesplatser ska kunna skapas till förmån för morgondagens arbeten. Arbetsgruppen inom Västsvenska Nätverket presenterar sitt förslag.
 

  BJÖRN ZETTERLING
EN RIKTIG RYSARE
Vad är det som är riktigt otäckt? Det är inte skräckfilmer, det finns ju en avstängningsknapp. Det som kan bli riktigt vidrigt är det som är nära oss. Det kan vara hon eller han som börjar gråta eller skratta lite för högt och på fel ställe. De som står utanför, i marginalen. Anna Hallberg är videokonstnärinna och hon har gjort en film om det okontrollerade och det som är alltför kontrollerat.
 

  BJÖRN ZETTERLING
GLOBAL ORÄTTVISA
På väg in i det tredje årtusendet efter kristus är världen fortfarande orättvis. Demokratin trängs tillbaka i snart sagt varje del av världen. I vår del får de sociala skyddsnäten allt grövre maskor. Allt är inte förbi och demokratin inte död, det menar de bägge tyska journalisterna som förra året gav ut boken Globaliseringsfällan, nu i svensk översättning.
 

  INA LARSSON
KORTARE ARBETSTID SKAPAR FLER JOBB
Tillväxt i industrin är inte lösningen om välfärden ska räddas. Inställningen till arbetet måste ändras och arbetstiden kortas för att få fram fler arbeten, skriver samhällsforskaren Lars Ingelstam i sin bok Ekonomi för en ny tid.
 

  MAGNUS MAGNUSSON
OM PRESSEN KOMMER
Gudrun var alkoholist. Mona var en slarva. En av dem fick avgå i skam. Den andra öppnade restaurang. De fd expressenjournalisterna Ulf Nilsson och Ernst Klein betygsätter svenska makthavares förmåga att hantera pressen i boken Om pressen kommer, på bästa bastuprosa. Det här är en bok för alla som gillar skvaller.
 

  EVA LUNDGREN GOTHLIN
MAKTEN PÅ UNIVERSITETEN (5)
Idag är det framför allt män som sitter inne med makten, både över vilken kunskap som ska produceras och vilka de framtida kunskapsproducenterna ska vara. Det skriver Eva Lundgren Gothlin, forskarassistent i idéhistoria på Göteborgs universitet.
 



  DEMOKRATI I STORSTAD, NR 1/97 AV ALBA
ALBA FRÅGAR ARBETETS POLITISKE REDAKTÖR
Debatten om SDN går vidare. Alba passade bollen till Lars Wenander, ledarskribent på Arbetet Nyheterna, en man med åsikter. Läs våra frågor. Läs vad Wenander svarar.