Annaa Mattson är journalist och författare med miljön som sin specialité. Hon har skrivit den lilla boken Hållbare Svensson. Det fanns många goda skäl att skriva boken menar Annaa: Jag ville popularisera tankarna på ett rättvist miljöutrymme och dra ner beskrivningen från nations- till hushållsnivå.
Boken tar fasta på vad hushållen kan göra när det gäller att förändra sina konsumtions-
mönster fram till år 2010.
- 2010 är överskådligt medan ytterligare fyrtio år framåt bara blir spekulativt och väldigt visionärt, menar hon.

NYA LIV
Många och stora är de förändringar som krävs för att gå från ohållbar till hållbar Svensson. Bilen den skall helst delas med andra och även då användas så lite som möjligt. Matinköpen kan klaras av med barnvagn och då handlar givetvis den hållbara konsumenten lokalt producerade varor och sist men inte minst minskar hon sin köttkonsumtion. De stora blodiga biffarna- om de äts allt för ofta- kommer i framtiden vara ett minne blott om Annaa får som hon vill. - Om man inte är vegetarian så borde den dagliga köttkonsumtionen ligga kring femtiofyra gram per person och dag, säger Annaa.

LÅNGVÄGA TRANSPORTER
Ett stort problem menar hon är det ofta långväga transporterandet av mat och dryck .
- Lokal tillverkning och försäljning av livsmedel kan inte bara skapa en renare natur, utan kan också ge en bättre kvalité på produkterna, tror hon.

ÖL: GARANTEN FÖR EN SUNDARE MILJÖ
En gren av livsmedelsbranschen som faktiskt visar på en ökad lokal etablering är bryggerier. Här går det att förena nytta för miljön med nöje för individen. För som Anna säger: Det får inte gå för mycket moral i de här frågorna. Ett rikstäckande nät av lokala bryggerier kan säkert förhindra det.

PROFET I SIN EGEN STAD
På frågan om hon lever som hon lär kommer svaret lite dröjande: I stort sett så gör jag väl det, vi bor fem personer på 65 kvadrat och är med i ett bilkooperativ, när jag handlar använder jag gärna barnvagn- vilket demonstreras på bilden till höger- men kanske har jag flugit lite för mycket på sista tiden. Att vara fattig, billös och bo trångt är kanske framtiden för medelsvensson?

Text och foto: BJÖRN ZETTERLING

 

 

.