Orättvis lag!

Ge alla elever gratis busskort!

Många gymnasieelever i Göteborg är missnöjda med bestämmelserna om vilka som ska få busskort eller inte. Enligt lag måste man ha minst sex kilometer lång skolväg för att få ett busskort. 

 

Ja, många har reagerat kraftigt på lagen som reglerar kommunens skyldighet att svara för vissa elever. De anser att sex kilometer är en alldeles för hög gräns och att den borde sänkas, eller slopas helt. Denna lag gäller i hela Sverige, men i Göteborgs kommun har man ändå beslutat att alla grundskoleelever ska få busskorten gratis. Grundskoleeleverna åker så lite kollektivt, därför kostar gratis resor för dem nästan ingenting. Om däremot gymnasisterna skulle få busskort skulle kommunen gå miste om sin inkomst, eftersom gymnasisterna åker oftare. Det är kommunfullmäktige och stadskansliet som beslutar om skolbusskorten för elever i grundskolan, medan staten och utbildningsförvaltningen bestämmer om gymnasisternas busskort. Det är alltså två helt olika beslutsfattare som beslutar om dessa frågor.

Grannen får busskort
Det som upprör gymnasieeleverna mest är att grannen som går på vid samma busshållplats och ska till samma ställe får ett busskort. Det skiljer bara några hundra meter mellan husen, men politikerna anser att man måste dra gränsen någonstans, även i ett tättbebyggt område. Kanske ännu mer upprörande är att barn i sjuårsåldern får gratis busskort, även om de endast har några minuters gångväg till skolan. Dessutom får barn i denna ålder ofta skjuts dit de ska. Grundskoleeleverna har alltså inte samma behov av ett busskort som gymnasieelverna. Det är bara att konstatera.

Inte något stort problem
Peter Setterberg på stadskansliet anser inte att detta är något större problem. Barnens föräldrar är fortfarande underhållsskyldiga tills dess barnen fyllt arton och därför är det deras ansvar att se till att barnen får busskort. Dessutom är studiebidraget till för att finansiera avgifter som busskort.

- Vi mäter faktiskt inte fågelvägen som de flesta tror, utan färdvägen. Därför går det inte heller att skylla på att man är tvungen att gå över ett berg eller en sjö, säger Peter Setterberg.
Han tycker dock att det är en nödvändighet att grundskoleeleverna får gratis busskort, så att de tidigt får lära sig att vara ute i trafiken och åka spårvagn.

Kostar sjutusen kronor
Anna Berntsson är en tjej som har engagerat sig i frågorna om busskorten. Hon är elev på Angeredsgymnasiet och går första året på samhällsvetenskaplig linje. Varje dag måste Anna åka fram och tillbaka mellan Hisings Kärra och Angered och själv betala för de fem kilometer långa resorna. Anna tycker att det är fruktansvärt orättvist att inte alla får busskort.

- Vi som inte får busskort får mycket mindre pengar att röra oss med i månaden. De andra kan spara sina pengar till något annat, medan vi får använda dem till att köpa busskort. Det är ju inte rättvist! På dessa tre gymnasieår kostar det mig sammanlagt sjutusen kronor, säger en upprörd Anna Berntsson.

Anna har blivit kastad fram och tillbaka mellan olika myndigheter och alla har skyllt på varandra. Först gick hon till Stadsdelsnämnden i Kärra, men de visste ingenting utan hänvisade henne till Utbildningnämnden. De i sin tur hänvisade henne till skolan och Anna tog kontakt med Lasse Johansson, kurator på Angeredsgymnasiet. Han förklarade att det inte gick att göra någonting åt saken, eftersom det står i lagen att endast elever med sex kilometer eller mer får busskort.

Inga förändringar
Anna gav dock inte upp utan gick till sin farfar som är aktiv politiker i Centerpartiet. De två tog tillsammans kontakt med en journalist på GP-nordväst.

- Det finns faktiskt ett avtal för områdena Säve och Hisings Kärra som kallas för Säveavtalet. I det avtalet står det att alla studerande har rätt till fri skolskjuts. Dock kan politikerna tyda detta hur de vill och det verkar de också göra, säger Anna besviket. Trots allt detta engagemang från Annas sida har ännu inte kommit till stånd några förändringar. Hon och en mängd andra ungdomar får fortfarande betala sina busskort själva. Politikerna verkar inte ha något medlidande och tycker att busskorten kostar alldeles för mycket och att det inte är värt att subventionera dem. I så fall skulle de bli tvungna att ta av utbildningspengarna och det anser de att det inte är värt.


text: MONA HUOVINEN&THERESE JATKO

Tillbaka till föregående sida