Större brukarinflytande fördjupar demokratin


S
igward Rubenowitz har låtit göra intervjuer om medborgarnas och kommunala tjänstemäns inställning till SDN-reformen. 6.600 personer har svarat på frågorna. Utgångspunkten var att undersöka hur vi upplevt utvecklingen av demokratin och servicen vid övergången till stadsdelsnämnder.
Inställningen till SDN-reformen skiljer sig radikalt åt mellan politiker och SDN-chefer å ena sidan och de anställda och allmänheten å andra sidan. Den förra gruppen tycker att demokratin ökat. För övriga medborgare har inte känslan av inflytande ökat.
Enligt undersökningen är de centrala politikerna mest positiva till SDN-reformen, följda av de lokala politikerna. Därefter kommer de högre lokala tjänstemännen, medan övriga tjänstemän och medborgarna, göteborgarna i gemen, är mest negativa.

Negativa tjänstemän

- Ur personalens synpunkt har reformen inte inneburit någon förbättrad service. De anser att de fått politiker utan särskilt god kompetens som försöker styra dem.
- Tjänstemännen vill ha färre stadsdelsnämnder och har här samma inställning som moderaterna.
Rubenowitz finner att SDN-reformen ur servicesynpunkt har givit några klara försämringar för medborgarna.
- Förr satt tjänstemännen i centrala organisationer och kunde ge varandra stöd. När de flyttades ut till de olika stadsdelarna blev det en uttunning av kompetensen. Resultatet har blivit minskad helhetssynen och ökad revirbevakning.
Den politiska styrningen genom stadsdelsnämnder riskerar enligt Rubenowitz att föra med sig några allvarliga konsekvenser. Det saknas ofta helt enkelt
Lyssnar politikerna? Eller har de stoppat fingrarna i öronen?tillräckligt god beställarkompetens i stadsdelarna. Kanske finns här ett av svaren till att de olika stadsdelarna inte har blivit mer likvärdigt utvecklade.

Ökad polarisering

Det framgår klart av utredningen att det har blivit en ökad polarisering mellan stadsdelarna.
Rubenowitz menar att vägen till förbättringar av demokratin kan gå via ett större brukarinflytande. Det är de näraliggande frågorna som har störst möjlighet att engagera folk. Men Rubenowitz är skeptisk till exempelvis skolråd om de inte har beslutanderdätt.Utan beslutanderätt tror han inte att folk är intresserade av att ställa upp. Tiden har blivit en bristvara i vardagen och har därmed också blivit ett hinder för ökat engagemang.
Slutligen tycker Rubenowitz att det ibland är förvirrat kring begreppet demokrati. Demokratins former måste kunna ifrågasättas om de inte direkt gagnar medborgarna.
- För statsvetare är demokrati ofta något religiöst!

text: CHRISTER WIGERFELT
bild: HENRIK LANGE

Tillbaka till föregående sida