Direktval
ger stärkt identitet


L
ennart Nilsson konstaterar att de svenska kommunsammanslagningarna har haft återverkningar på dagens debatt.
- Om man räknar bort de anglosaxiska länderna har Sverige Västeuropas största kommuner, upplyser Lennart Nilsson, med sitt invånarsnitt på 30.000 invånare. Göteborg har tredubblat sin yta under sammanslagningarna, så visst har även storstäderna påverkats i den processen.
- Hela tiden sedan sammanslagningarna har det funnits olika former av lokala försök i Göteborg, ända fram till SDN-reformen.
För den representativa demokratin tycker Lennart Nilsson kommuner eller stadsdelar med cirka 22.000 invånare är att föredra framför Frankrikes småkommuner på i snitt knappt 2.000 invånare.
- Små kommuner måste hela tiden föra sin talan uppåt. De franska kommunerna klarar inte av den moderna kommunala servicen på egen hand. Det var också utgångspunkten för de kommunsammanslagningar som socialminister Gustav Möller föreslog i slutet av 40-talet.
Stadsdelsnämndernas storlek i Göteborg är ungefär densamma som en normalstor landskommun. Det är enligt Lennart Nilsson en bra kompromiss i balansgången mellan storkommunens ekonomiska styrka och småkommunens möjligheter till lokalkännedom.

Fördelar med direktval

- Det ger en förstärkning av den representativa demokratin när politikerna kan agera mer oberoende av påtryckningar från massmedier och opinionsgrupper. De sitter tillräckligt nära verksamheten för att kunna göra sig själva en tillräckligt bra bild av verksamheten.
När medborgarna anger viktiga frågor är det verksamheter och inte organisationer som är det viktiga.
- Moderaterna försökte vid valet 1994 göra SDN till en valfråga. Resultatet blev att de fick färre röster i kommunalvalet än i riksdagsvalet från Göteborg.
På frågan om det bör vara direktval och öppna möten i stadsdelarna tycker Lennart Nilsson att ledningen i Göteborg varit alltför rädd i sin inställning.
- Jag ser flera fördelar med direktval. Speciellt får
Med direktvalda stadsdelsnämnder kan det bli problem att styra hela staden, befarar Lennart Nilsson.man stärkt identitet med det egna området.
- Samtidigt kan det bli problem att styra hela staden. Under den borgerliga majoritetsperioden 91-94 var det vänstermajoritet bland väljarna i tio stadsdelar, vilket inte förenklar styrandet av staden. Under samma period minskade intresset för direktval bland stadsdelarnas politiker, framför allt bland moderaterna.

text: CHRISTER WIGERFELT
bild: HENRIK LANGE

Tillbaka till föregående sida