AUGUST STRINDBERGS KOKBOK
TEXT & IDE :
BJÖRN MEIDAL
TILLAGNING & RECEPT:
MÅNS ROSSANDER
FOTO:
CARL JOHAN RÖNN
FORM & PRODUKTION :
LEIF ZETTERLING |
Kokböcker, det är något skumt med dem. Nej, missförstå
mig rätt nu, att laga till och äta tillsammans med goda vänner
eller fiender tillhör en av de stora njutningarna i livet. Men, är
inte den stora floden av kokböcker som utgivits de senaste åren
ett tecken på någonting annat, än bara en oemotståndlig
längtan efter raffinemang och exotiska rätter.
TREVLIGA BÖCKER
Recept ställer inga krav, de låter sig slås upp och tillagas
gång på gång. Inte klagar kokböckerna när deras
kulinariska kärna har blivit omodern och de skjuts längre och
längre in i bokhyllan i tålmodig väntan på att bli
moderna igen. De innehåller sällan politiska eller moraliska
resonemang som läsaren måste ta ställning till. De är
kort sagt trevliga men inte så mycket mer.
OTREVLIGA MÄNNISKOR
Och alldeles oavsett vad man tycker om himlastormaren och grälmakaren
Strindberg, han var alldrig insmickrande och sällan trevlig. Där
är problemet när man gör en litterär kokbok , som sida
upp och sida ner tar med oss på en gastronomisk resa genom författarens
liv. För den som kan sin August blir det genant att ta del av den skåpmat
som här bjuds och som skriftställaren själv skulle fnyst
åt. Tama texter som inte ger liv åt denna minst sagt färgstarka
mångsysslare och obegripligt tråkiga fotografier från
diverse dramatenuppsättningar av Strindbergs verk. Att ännu en
gång traggla igenom Strindbergs gräl med Heidenstam om den förras
kinkighet med maten känns bara som upprepad litterär kannibalism.
LÄSARENS BELÖNING
Förutom att man som läsare ständigt har en känsla att
August Strindberg är en ursäkt för att kunna ge ut ännu
en kokbok finns det guldkorn även i denna illa komponerade soppa.
Beskrivningen av hur dramatikern Strindberg kunde använda matens sjunkande
kvalité som symboler för hur hans första äktenskap
faller samman och efter skilsmässan, hur han sitter på krogen
och längtar efter familjen och ett riktigt hem är både välskriven
och klokt tänkt. Men de tankarna hade gjorts rättvisa i en essä
och inte som här hängd mellan ripan och kräftorna.
SVARTA FANOR ELLER VITA DUKAR
Författarna till denna kokbok gör med Strindberg , vad Herman
Lindqvist gör med vår historia, trivialiserar och förenklar
in till dumhetens gräns. August Strindberg var en mycket begåvad
kämpe och galning, som visserligen tyckte om god mat, så mycket
att han själv tänkte skriva en kokbok.
Frikadeller istället för fröken Julie, vilken otäck
tanke.
För den som vill bli underhållen, förbannad och förvirrad
finns hela Strindbergs enorma repertoar att gräva i.
För den som vill lära sig koka kräftor finns det säkert
en snäll granne eller morfar att fråga om hur det går till.
Text: BJÖRN ZETTERLING |