Medveten mat! Första associationen
var att en böna eller en kikärta skriker av smärta
när man tar en tugga. Nej, skämt åsido. Detta
är ett seriöst försök att ta mat- och mathållning
på allvar. Såväl ur hälsosynpunkt som ur
ett politiskt perspektiv.
Sålunda hymlar inte författarna med att de föredrar
lokalt producerade varor framför multinationella.
Kravmärkta varor slås det extra slag för. Och
bokens recept är genomgående vegetariska, även
om bara den ena av skribenterna är vegetarian fullt ut.
Groddning, olivoljor,
vitlök, baljväxter, kokos-
och sojamjölk. Det berättas med entusiasm och noggrannhet
i bokens inledning om hur man går till väga. Och att
miljö och kostfrågor hänger ihop betonas liksom
att u-länder tvingas odla för att sälja till i-världen
för allt för lite ersättning.
Recepten då? Jo, jag kommer nog att
prova några i alla fall. Men om jag ska vara ärlig
så tror jag inte allt skulle falla mig i smaken. Allt vegetariskt
är inte gott, jag har själv provat på livsföringen
under några år.
Men Pythagoras sallad låter spännande. Liksom Jönssons
frestelse. Dganits rårakor kan nog också smaka. Men
linser är inget för mig.
Roligt med ett nytt grepp i den djungel
av överdådiga och ytliga kokboksvärld som numera
förekommer. Och det bästa av allt: inte ett enda jättegott!
finns instoppat i något av tillagningsanvisningarna.
Man kan variera språket liksom kosten.
2003.09.11
|