En riktig tungviktare


 

Den moderna staden tar for

Eva Eriksson
Den moderna staden tar form
Arkitektur och debatt 1910 ­ 1935
Ordfront

 

 

Det finns nog ingen som kan beskriva svensk arkitektur så som Eva Eriksson. Dessutom besitter hon den viktiga förmågan att sätta in arkitekturen i ett sammanhang; både idéhistoriskt och politiskt. Är man det minsta intresserad av att få reda på någonting extra om våra svenska städer och de tankar som ligger bakom såväl själva stadsplanerandet som de enskilda husen, så är Eva Eriksson en fantastisk ciceron. Lycklig den som får söndagspromenera med henne genom gatorna.

Tidigare har hon bland annat givit ut boken
Den moderna stadens födelse (1990) och Den moderna staden tar form är en efterlängtad fortsättning på den.
1910 - 35 är en spännande period och bland mycket annat som hände då finns början till ett bättre, rationellare och mer hygieniskt boende. 1921 kom en statlig utredning kallad
Praktiska och hygieniska bostäder. Där återfinner vi för första gången många av de resonemang som sedan skulle få stort inflytande. Ännu tyckte man inte att det var realistiskt att en arbetarbostad skulle vara större än ett rum och kök, men det gick att göra många förbättringar på den lilla ytan. I utredningen förordar man också förbättringar av den yttre miljön. Smala trevåningshus med genomgående lägenheter och luftiga gårdar var idealet. Känns tanken igen? Kan ni se huslängorna framför er?
Man började också se fördelarna med ett mer rationellt bostadsbyggande under den här perioden. Standardisering medförde kostnadseffektivitet och möjliggjorde bra hus till ett lågt pris.
Och trodde ni till äventyrs att konsumentinflytande var någonting nytt så har ni fel. Redan på tjugotalet fick husmödrarna vara med och säga sitt när arkitekterna skulle rita nya mönsterkök.
Hela boken Den moderna staden tar form är fylld av sådana här intressanta fakta. Ett måste för kalenderbitare; fylld av årtal och gubbar ­ naturligtvis ­ men för min del är det just det här idéhistoriska perspektivet som känns mest spännande. Det går att läsa den från pärm till pärm med stor behållning, men man kan annars välja att följa olika "spår" som Eva Eriksson kallar dem i sitt förord, genom boken. Det digra registret gör också att Den moderna staden tar form är en praktisk uppslagsbok. Den är fylld med bilder på hus och miljöer och det är en snyggt layoutad och genomarbetad bok.
Som ni märker är jag såld. Boken är visserligen dyr, tung, stor och säkert dammsamlande men jag rekommenderar er ändå att köpa den (Jodå, man kan säkert låna den på biblioteket, men SÅ långa utlåningstider har de inte). Och gå sedan ut och titta på din stad med nya ögon.

Text: Siri Reuterstrand
2001.04.26


 
 
 

Annat av Eva Eriksson:

Mellan tradition och modernitet
Eriksson, Eva - Stockholm, 2000

Den moderna stadens födelse
Eriksson, Eva - Stockholm, 1990

Adress: Staden
Vänersborg, 1981