När Årets kock skulle utses i
år var det ärtsoppa och plättar med sylt och grädde
som stod på menyn. Gastronomiska Akademiens ordförande och husmanskosten
främste kämpe Tore Wretman, som under hela sin kockkarriär
pläderat för den svenska maten, var mer än nöjd. Äntligen
har den svenska vardagsmaten kommit till heders igen.
Om det var någon som
trodde att den svenska husmanskosten var på utdöende fick han
eller hon tji efter årets batalj bland grytor och plättjärn.
Gastronomiska Akademiens mejerimedalj, som är det fullständiga
namnet på denna utmärkelse, är ett sorts kockarnas SM med
idel kända namn som Erik Lallerstedt, Werner Vögeli, Anders Dahlbom
i juryn för att bara nämna några.
I år var det första
gången som de åtta finalisterna förutom att tillaga en
gösfile med tillbehör också skulle laga en husmanskost.
Lätt som en plätt skulle man tro men att laga en god klassisk
ärtsoppa med mejramkorv eller bogfläsk till visade sig vara lättare
sagt än gjort. Och plättarna ska vi bara inte tala om. Hans Borén
från 28+ i Göteborg fick inte riktigt till det med sina plättar
och skyllde fadäsen på att plättjärnet var för
nytt.
Och plötsligt liknar kockarnas mästerskap, förutom att det
är en svettig tillställning, i mångt och mycket ett idrottsmästerskap
där bortförklaringar som: att banan var för tung, vallan
var fel, skorna för nya etc är vardagsmat.
Det är nog lite si
och så med vad finalisterna tyckte om att laga husmanskost, men ett
välbehövligt inslag var det onekligen. Förhoppningsvis kommer
finalisterna hädanefter att vara mer uppmärksamma på den
svenska mattraditionen. Till nästa år är de säkert
bättre förberedda på vad som eventuellt komma skall nu när
detta blir ett återkommande inslag. Att Tore Wretman gick omkring
och riktigt mös på årets tillställning i Vinterträdgården
på Grand Hotel är förståeligt. Han anser att matkulturen
är ett arv lika väl värt att bevara för eftervärlden
som all annan kultur. Efter årets tävling har statusen för
svensk husmanskost höjts avsevärt. Det har vi Tore Wretman att
tacka för.
Bland alla ärtor och pannkakor steg så till sist en vinnare fram.
Robert Nilsson från Ängelholm kröntes till Årets kock
med motiveringen "...på ett övertygande sätt lagat
en god svensk husmanskosträtt."
text: INA LARSSON |