Billigare boende utan
fönster?

 

Gudarna ska veta att i detta land vimlar det av regler och bestämmelser på både det ena och det andra. Att försöka minska på alla byråkratiska turer och få bort lite av alla dessa borden och måsten har därför varit ett givett mål. Men så här i efterhand hade det kanske varit bra om det funnits kvar lite normer för hur exempelvis en lägenhet bör byggas - så att människor kan bo i dem.

Att det ska finnas fönster i svenska ladugårdar så att även korna kan märka årets skiftningar kan först te sig som en något löjlig bestämmelse. Men vid närmare eftertanke alldeles självklar. Mycket kan sägas om byråkrater och om deras rekommendationer men givetvis ska djuren ha fönster. Vem vill leva i totalt mörker tre fjärdedelar av året? Inte jag, och säkert inte djuren heller.
Döm om min förvåning när jag hör om ett hus som ska byggas i Stockholm där vissa lägenheter saknar köksfönster! Är det sant. Jodå, det stämmer visst. Det var inte någon ny "Råttan i pizzan" som jag befarade utan dagens sanning.

Det måste vara någon av byggjättarna tänker ni som vill rationalisera och öka vinsterna - om nu köksfönster är så dyra- men icke. Det är Sveriges äldsta bostadsrättsorganisation SBC som håller i ritningarna. VD:n Mirja Kvaavik Bartley ville inte svara på Albas frågor, det är tydligen känsligt det här med köksfönster. Alla äter inte framför TV:n.
Hur många gånger har jag inte hört vänner och bekanta lovprisa köket som plats inte bara för matintag utan som social plats. I ett hem kretsar allt kring köket, förrutom sängen är det här vi vistas mest. Ett väl fungerande kök speglar i mångt och mycket vad arkitekten som ritat det hade innanför pannbenet. Eller vilken livsstil personen i fråga har.

Den som kreerat denna ritning till SBC har tydligen tillbringat större delen av sitt vakna tillstånd på svartklubbar och sovit sig igenom den ljusare delen av dygnet, för hur kan man annars komma på den absurda idéen att skapa kök utan fönster. Det är så man blir mörkrädd.
Det är tydligt att lite mer byråkrati och regler måste till för att få beboeliga bostäder. En tacksamhetens tanke skickar jag till våra djurskyddskonsulenter, det är tryggt att veta att i alla fall djuren får se dagsljus.

text: INA LARSSON
ill: HENRIK LANGE