Göteborg -
dyrast i Sverige

 

Det var väl det jag visste! Göteborg har enligt Statistiska Centralbyrån den högsta hyran i hela landet! Nu kan Göteborg med sitt lillebrors komplex briljera med att vara värre än Stockholm på att ta ut hyror som heter duga från sina invånare.

Men någonting har hänt. Efter år av evinnerliga höjningar på grund av slopade subventioner, bidragsbortfall och allt vad det kallats har ett nolläge infunnit sig. När hände det senast?
Hyresgästföreningen i Västra Sverige har på ett näst intill mirakulöst sätt, och vi som för länge sedan slutat tro på under, förhandlat fram ett hyresstop för alllmännyttans bolag för 1998. När hyran tar en tredjedel eller i många fall nära hälften av en inkomst är det något som är fel och det kan bli en het fråga inför valet i höst.

Det är nu inte alla kommunala bolag som följt efter. Partillebo med den bästa ekonomin i hela Västsverige ville inte frysa hyran. Det var uteslutet för dem och de skickade ut sina hyresavier i december i vanlig ordning. Om de privata värdarna är lika angelägna att lägga sig på ett nolläge återstår att se. Det handlar knappast om solidaritet utan så mycket mer om prestige och goodwill.
I Göteborg betalas det i genomsnitt 4 247 kronor för en lägenhet på 66 kvadratmeter. Motsvarande lägenhet kostar i Stockholm 200 kronor mindre i månaden och jämför man vidare med Örebro är lägenheten där 400 kronor billigare.

Det talas om värdemätare över vad som händer med boendet. En av dessa är antalet outhyrda lägenheter som ökat och ligger på rekordhöga 59 200. 1990 fanns det som jämförelse bara 3 500 lediga lägenheter i hela Sverige. Inte har den svenska befolkningen minskat så drastiskt på barar sju år.
Nej, det är de höga hyrorna som får allt fler att bo kvar hemma. att tonåringar flyttar hemifrån när de är just tonåringar för att pröva sina vingar är ett minne blott. Och trångbodda familjer har inte den ekonomiska möjligheten att flytta till en större lägenhet utan det "byggs på höjden" i dessa tvåor och treor för att nyttja all ledig yta som finns kvar.

Att frysa hyrorna för ett år påverkar inte nämbart hyrorna för gemene man. Det är istället en klar markering från hyresgästerna att nu är taket nått och att en förändring i stort måste till. Att det är valår kan komma att spela en avgörande roll för både politiker och hyresgäster. Om det inte bara serveras tomma löften kan 1998 bli det år då den eviga trenden med hyreshöjningar vände.

text: INA LARSSON
ill: HENRIK LANGE